Božinović i Čeferin razgovarali o sigurnosti na nogometnim utakmicama

17:50 / 13.06.2022.

Autor: K.L./Hina

Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin

Foto: Molly Darlington / REUTERS

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Ženevi s predsjednikom Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksanderom Čeferinom razgovarao o načinima unaprjeđenja prevencije i sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Prevencija je ocijenjena kao jedna od ključnih aktivnosti u sprječavanju huliganizma na sportskim natjecanjima, a i Europski sud za ljudska prava također podržava države članice u borbi protiv huliganizma i u njihovim nastojanjima da suzbiju nasilje na sportskim natjecanjima.

Predsjednik UEFA pozdravio je napore europskih nacionalnih saveza u borbi s bolestima modernog nogometa i ponudio punu podršku u rješavanju problema.

Najučinkovitija prevencija postiže se putem različitih edukativnih radionica, konferencija ili putem različitih kampanja, što hrvatska policija, kako ističu, redovito čini, osobito s najmlađim navijačima. S druge strane, izravna prevencija se postiže putem različitih zakona i propisa, odnosno putem zakonske regulative.

Božinović je Čeferinu prezentirao glavne naglaske Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika koji se priprema u suradnji MUP-a, HNS-a, klubova i navijača.

Njegova je intencija, kroz jasno propisivanja nadležnosti i operativnih postupanja, osigurati sigurnost gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika natjecanja, zaštititi građane i imovinu.

Božinović je izrazio zadovoljstvo što je UEFA odabrala Hvar kao mjesto održavanja sjednice Izvršnog odbora UEFA-a u srpnju ove godine, a sastanku s Čeferinom je nazočio i šef za nogometna pitanja UEFA-e Zvonimir Boban te zamjenik hrvatskog ravnatelja policije Damir Barić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!