16:49 / 02.11.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Blatter i Platini pred švicarskim sudom zbog prijevare

Michel Platini

Michel Platini

Foto: Ruben Sprich/File Photo / REUTERS

Bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter optuženi su u Švicarskoj za nekoliko kaznenih djela, uključujući prijevaru, u slučaju sumnjive isplate zbog koje su od 2015. godine suspendirani, objavilo je u utorak švicarsko tužiteljstvo.

Sada je na Saveznom kaznenom sudu u Bellinzoni da potvrdi ovu optužnicu i odluči o održavanju procesa protiv dvojice bivših čelnika, također procesuiranih za nepošteno upravljanje, zlouporabu povjerenja i krivotvorenje vrijednosnih papira.

Nakon šest godina istrage, optuženi su da su nezakonito dogovorili isplatu dva milijuna švicarskih franaka od strane FIFA-e, odnosno 1,8 milijuna eura, u korist Michela Platinija, piše u priopćenju konfederalnog tužiteljstva.

Trostruki osvajač Zlatne lopte bio je savjetnik Seppa Blattera između 1998. i 2002., tijekom njegovog prvog mandata na čelu FIFA-e, prema ugovoru potpisanom 1999. uz godišnju naknadu od 300.000 švicarskih franaka.

Međutim, 2011. godine, više od osam godina nakon završetka svoje savjetničke djelatnosti, bivši kapetan francuske reprezentacije položio je potraživanje od dva milijuna švicarskih franaka, koje je FIFA platila uz pomoć Seppa Blattera što tužiteljstvo smatra neutemeljenim.

Njih dvojica su od početka istražna tijela uvjeravali da su usmeno dogovorili godišnju plaću od milijun švicarskih franaka za ovaj savjetodavni rad, što tada nisu dopuštale financije FIFA-e, i da je onda isplata Platiniju jednostavno kasnila.

Prijevara se u Švicarskoj kažnjava s pet godina zatvora ili novčanom kaznom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!