19:36 / 21.03.2018.

Autor: HRT

Bjesnilo na "Otoku": Sve glasniji pozivi na bojkot SP-a u Rusiji

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson (Screenshot: YouTube)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson (Screenshot: YouTube)

Foto: - / -

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson optužio je Rusiju da će skorašnje SP iskoristiti kao što je Hitler iskoristio olimpijske igre 1936.
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson optužio je Rusiju da će skorašnje Svjetsko nogometno prvenstvo koristiti kako bi popravila sliku svoje zemlje kao što je Adolf Hitler koristio Olimpijske igre 1936. u nacističkoj Njemačkoj.

Diplomatski rat Rusije i Velike Britanije koji je nastao nakon što je u jednom pubu u Salisburyju otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći, dobija nove obrise.

U današnjoj raspravi u britanskom parlamentu čulo se čak i da bi Engleska trebala bojkotirati predstojeći World Cup, a ruski predsjednik je uspoređen s Adolfom Hitlerom.

Engleska bi trebala odustati od nastupa u Rusiji. Nema šanse da ja odem tamo, jer će to biti promidžba Putinovog režima, kazao je laburistički zastupnik Jan Ostin dodavši: Putin će iskoristiti SP kao što je Hitler iskoristio olimpijske igre 1936. godine u svoje propagandne svrhe i svog nacističkog režima.
Na to se nadvezao šef britanske diplomacije Johnson.

Mislim da je usporedba s olimpijskim igrama 1936. i Njemačkom ispravna, kazao je Johnson koji je prije nekoliko dana optužio Rusiju da je pravila zalihe smrtonosnog nervnog otrova korištenog u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj te da je istraživala kako se takvo oružje može koristiti u atentatima.
Ipak, dodao je da bi bojkt SP-a bila nepravedna kazna za englesku reprezentaciju. Johnson je izjavio kako je interes engleskih navijača za odlazak u Rusiju gotovo četiri puta manji nego prije četiri godine za SP u Brazilu.

Vizu za Rusiju je zatražilo 24.000 englskih navijača, dok je na prethodnom SP-u u Brazilu bilo čak 94.000 engleskih navijača. Na Rusima je da jamče sigurnost naših navijača u Rusiju, kazao je Johnson dodavši: Trenutačno nismo skloni zabraniti našim navijačima put u Rusiju jer želimo čuti od Rusa koje će korake poduzeti kako bi naši navijači bili sigurni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!