10:41 / 18.06.2019.

Autor: I.Ž.K./HRT

Bivši predsjednik Uefe Michel Platini uhićen zbog SP-a 2022. u Kataru

Michel Platini (Grgo Jelavić/PIXSELL)

Michel Platini (Grgo Jelavić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Zbog sumnje u umiješanost u korupcijsku aferu prilikom dodjele SP-a 2022. Kataru, u Francuskoj je uhićen bivši čelnik Uefe Michel Platini.
Bivši predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) i legendarni francuski nogometaš Michel Platini (63) uhićen je u Francuskoj i nalazi se u pritvoru u Nanterresu. Sumnjiči ga se za umiješanost u korupcijsku aferu prilikom dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. Kataru.

Na čelu UEFA-e Platini je bio od siječnja 2007. do 2016. kada se povukao nakon što mu je zabranjen rad u nogometu.Protiv Platinija je u ljeto 2015. pokrenut postupak zbog sporne isplate dva milijuna švicarskih franaka koje mu je doznačila Međunarodna nogometna federacija (FIFA). To se dogodilo nedugo nakon što je Platini najavio kandidaturu za predsjednika Fife na izborima 2016. na kojima se trebao birati nasljednik osramoćenog Seppa Blattera, a koji je otišao zbog sumnje da je bio umiješan u korupcijske skandale. I Platini i Blatter tvrdili su da nisu učinili nikakvo zlodjelo.Prisjetio se toga u razgovoru za Studio 4 Davor Lulić, sportski komentator HRT-a, koji kaže kako je vijest o uhićenju iznenadila. 

- Michel Platini je, moram reći, nešto drukčiji lik nego što su svi uhićivani prije njega bili, od Seppa Blattera nadalje. Michel Platini je prije svega jedan veliki nogometaš. Za neke starije poput mene bio je nogometni idol iz osamdesetih. Za one mlađe možda da spomenemo - najbolji nogometaš Europe tri godine zaredom, da je igrao u Saint-Étienneu, osvojio naslov prvaka, prešao u Juventus, tri godine zaredom osvajao europske naslove, stvarno jedna nogometna ikona. I možda da izdvojim+ nakon ovog današnjeg uhićenja komentar Garyja Linekera, poznatog engleskog nogometaša, a danas sportskog komentatora, koji kaže: 'Kad pogledamo sve koje su uhitili i osudili, Platinijevo uhićenje je najtužnije i najviše deprimirajuće jer on je bio nogometaš, bio je jedan od nas' - komentira Lulić.

No bez obzira na sportske uspjehe, Platini je danas iza rešetaka. Pozadina priče seže daleko, kaže Lulić.

- Za one koji prate, riječ je o dodjeli domaćinstva Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje bi i dalje trebalo biti u Kataru 2022. Uhićenja su krenula još 2015., 2016. godine, kada je Sepp Blatter bio glavni i uz njega Platini kao prvi čovjek UEFA-e. Tada je Platini uspio biti samo suspendiran. Čak je i ostao u UEFA-i i trebao biti nasljednik Seppa Blattera. Kako je istraga išla dalje, a čak je i do FBI-ja to došlo, izlazile su stvari na vidjelo, i na kraju je došlo i do Platinija koji je odbacio sve opzužbe, koji je čak i tužio sve one koji su govorili o njemu, sumnjali u njega. On se u međuvremenu povukao. U istrazi je priznao da je doista glasovao za Katar, za njegovo domaćinstvo Svjetskog prvenstva, kao uostalom i 16 drugih članova tada izvršnog odbora FIFA-e, podsjeća Lulić.Švicarsko tužiteljstvo je pokrenulo postupak protiv Platnijia, a FIFA ga je kaznila osmogodišnjom suspenzijom rada u nogometu. Tužiteljstvo je kasnije odustalo od sudskog postupka zbog nedostatka dokaza, a nakon što se žalio Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei, Platiniju je kazna suspenzie smanjena na četiri godine.

U ožujku ove godine Platiniju je istekla suspenzija, a sada je zadržan u pritvoru zbog istrage oko korupcijskog skandala vezanog za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2022. Kataru.

Katar je u prosincu 2010. dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. u konkurenciji SAD-a, Australije, Južne Koreje i Japana, a FIFA je nakon dvogodišnje istrage oslobodila katarski kandidacijski tim od optužbi za korupciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!