17:33 / 01.02.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Barcelona optužila bivšu upravu za kriminalno ponašanje

Joan Laporta

Joan Laporta

Foto: Albert Gea / REUTERS

Predsjednik španjolskog nogometnog velikana Barcelone Joan Laporta optužio je bivšeg predsjednika i njegovu upravu za lažne isplate i druge nezakonite aktivnosti u upravljanju klubom.

Laporta je rekao kako je klub naručio neovisnu istragu i reviziju mogućih nepravilnosti tijekom mandata Josepa Bartomeua.


- Ne radi se o tome da je prethodno vodstvo bilo bolje ili lošije. Riječ je o prijavi nadležnom organu za niz veoma teških kaznenih dijela, rekao je Laporta na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoje nalaze, s odvjetnikom Jaumeom Campanerom i financijskim dopredsjednikom Eduardom Romeau.


- Postoji niz vrlo ozbiljnih kriminalnih postupaka, koje možemo opisati kao groteskne, rekao je Campaner.


Laporta je naglasio kako je Barcelona prošlog tjedna podnijela prijavu lokalnom tužiteljstvu protiv Bartomeua i njegovog odbora zbog nepropisnog upravljanja klupskim sredstvima, pronevjere, lažnog računovodstva i krivotvorenja dokumenata. Tužiteljstvo je potvrdilo da je istraga u tijeku, ali su odbili otkriti detalje.


- Mi nismo suci ni policija, pravosuđe će odlučiti tko je kriv ili ne. Ali naša istraga je otkrila da je bilo isplata bez opravdanja, isplata s lažnim razlogom i nesrazmjernih isplata od strane prethodne uprave, rekao je Laporta.


Bartomeuovi odvjetnici odbili su komentirati navode sadašnje Barcine uprave, kada ih je kontaktirao Reuters. No, bivši predsjednik je još u listopadu zanijekao bilo kakve kriminalne radnje.


Bartomeu je priveden prošlog ožujka u sklopu policijske istrage u vezi s optužbama za nepropisno upravljanje i korupciju u poslovanju, u sklopu koje su pretreseni i uredi kluba na Camp Nouu. On i njegov bivši savjetnik Jaume Masferrer nisu dali izjavu na sudu i sudac je pristao na njihovo privremeno puštanje na slobodu uz jamčevinu. Slučaj je još uvijek pod istragom španjolskih vlasti.


Ta je istraga proizašla iz optužbi da su Bartomeu i njegov odbor angažirali marketinšku agenciju kako bi organizirali kampanju na društvenim mrežama protiv sadašnjeg i bivšeg osoblja koje je bilo kritično prema njima.

Barcelona je financijsku godinu 2020./2021. završila gubitkom od 481 milijuna eura i ima velikih financijskih problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!