12:49 / 20.12.2021.

Autor: I.L./HRT/Hina

Barcelona odobrila novi financijski plan

Camp Nou, Barcelona

Camp Nou, Barcelona

Foto: Phil Noble / REUTERS

Na referendumu u nedjelju Barcelona je odobrila novi financijski plan uključujući dodatnih milijardu i pol eura, koji će omogućiti klubu obnovu stadiona Camp Nou i još nekih objekata.

Na referendum je izašlo 44 posto članova, a novi financijski plan dobio je podršku od 87.8 posto onih koji su glasali.


Barcelona će za taj projekt uzeti kredit od Goldman Sachsa na razdoblje od 35 godina, uključujući poček od pet godina. Goldman Sachs je u kolovozu posudio Barceloni 595 milijuna eura da bi restrukturirali dug.


Ovaj projekt poznat kao Espai Barca izrađen je 2014. godine. Nakon renoviranja povećao bi se kapacitet stadiona Camp Nou na 105.000 gledatelja. Radovi bi trebali početi sljedeće godine, a obnovljeni Camp Nou trebao bi biti gotov do kraja 2025. 


U projekt obnove ulazi i dvorana "Palau Blaugrana", koja bi trebao biti gotov 2026. U planu je i Campus Barca, odnosno uredi i hotel, njihovo dovršenje planirano je za 2027.


Predsjednik Barcelone Joan Laporta rekao je da s obnovljenim stadionom očekuju dodatnih 200 milijuna eura prihoda godišnje. Tu su uključena sponzorstva, prodaja prava na ime stadiona, prihodi od ulaznica, VIP loža i druge aktivnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!