13:33 / 23.04.2021.

Autor: A.M./Hina

Smrtonosni udarac Superligi: Banka JP Morgan odustala od projekta

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvić / REUTERS/File Photo

Američka investicijska banka JPMorgan je u petak objavila da žali što je podržala 12 nogometnih klubova u pokretanju Superlige koja se počela raspadati samo 48 sati nakon objave o osnivanju uslijed žestokih kritika iz sportskog, navijačkog i političkog svijeta.

- Očito smo krivo procijenili kako će taj projekt biti dočekan u široj nogometnoj zajednici i kako bi to moglo utjecati na budućnost, izjavio je predstavnik banke, dodavši: - Naučit ćemo nešto iz ovoga.

JPMorgan je odobrio zajam u visini od 3.5 milijarde eura klubovima osnivačima Superlige za infrastrukturu i oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Projekt Superlige propao je 21. travnja, manje od 48 sati od objave o osnivanju, kada je osam od 12 klubova osnivača odustalo. Naime, u nedjelju kasno navečer je 12 bogatih klubova predvođenih Realovim predsjednikom Florentinom Pérezom objavilo priopćenje o pokretanju Superlige koja bi im donijela dodatni novac u trenutku opadajućih prihoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

No, onda u ponedjeljak navečer dolazi do preokreta. Najprije su iz Superlige istupili engleski klubovi Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham, a onda u srijedu Atletico Madrid, Inter i Milan. Sada je taj mega-projekt doveden na rub propasti jer su u njemu ostala još samo tri kluba - Real Madrid, Barcelona i torinski Juventus, a ovom objavom glavnog financijera čini se da povratka - nema. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!