Azijsko prvenstvo 2023. dodijeljeno Kataru

17.10.2022.

09:49

Autor: K.L./Hina

Khalifa International stadion u Kataru

Khalifa International stadion u Kataru

Foto: Mohammed Dabbous / REUTERS

Azijska nogometna konfederacija (AFC) objavila je kako će domaćin Azijskog prvenstva sljedeće godine biti Katar nakon što je domaćinstvo oduzeto Kini zbog njezinog nastavka provođenja strogih mjera protiv širenja virusa COVID-19.

Uz Katar, koji će od 20. studenoga do 18. prosinca ove godine ugostiti Svjetsko prvenstvo, kandidati da zamijene Kinu bili su još i Južna Koreja te Indonezija.

- Mogućnostima Katra kao organizatora velikih sportskih događaja te njegovoj sposobnosti posvećivanju detaljima die se diljem svijeta. S postojećom infrastrukturom koja je na svjetskoj razini kao i vrhunskim sposobnostima kao domaćina, uvjereni smo kako će Katar prirediti spektakl dostojan prstiža kojega ovo natjecanje ima, rekao je predsjednik AFC-a Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa.

Na Azijskom prvenstvu, koje je pomaknuto na kraj 2023. godine, umjesto njegovog originalnog termina u lipnju i srpnju, sudjelovat će 24 reprezentacije. Južnoj Koreji u njezinoj kandidaturi za domaćinstvo nije pomogla niti činjenica kako se Azijsko prvenstvo u toj zemlji posljednji put održalo davne 1960. godine, dok je Katar bio domaćin 1988. i 2011.

Kako je Katar bio jedan od tri kandidata za domaćinstvo Azijskog prvenstva 2027. godine, Izvršni odbor AFC-a je nakon ove odluke broj mogućih domaćina tog natjecanja smanjio na dva - Saudijsku Arabiju i Indiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!