11:04 / 16.04.2020.

Autor: A.M./Hina

Austrijanci prekinuli sva natjecanja osim prve dvije lige i Kupa

Ilustracija (Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Austrijski nogometni savez donio je odluku kojom se prekidaju prvenstva u svim nižim ligama zbog epidemije koronavirusa, a pokušat će se završiti natjecanja u prve dvije lige i Kupu.
Austrijski nogometni savez (OeFB) donio je odluku kojom se prekidaju prvenstva u svim nižim ligama zbog epidemije koronavirusa, a pokušat će se završiti natjecanja u prve dvije lige i Kupu.
Ovom odlukom prekinuta su sva natjecanja ispod druge lige, sva natjecanja u ženskom nogometu, kao i sve lige u mlađim uzrastima i futsal natjecanja. U Kupu je ostalo još samo finale između RB Salzburga i Austrije Lustenau.
- Bilo je veoma teško donijeti ovu odluku, ali zbog aktualne situacije nije postojala alternativa. Zdravlje sportaša je najviši prioritet. Mogućnost obnavljanja treninga za najvišu ligu je prvi korak ka normalnosti koji priželjkuju navijači, poručio je predsjednik OeFB-a Leo Windtner.
Austrijski vicekancelar i ministar sporta Werner Kogler najavio je prije nekoliko dana kako će austrijska vlada usvojiti posebne izuzetke od režima uvedenih u toj zemlji zbog koronavirusa, pa će vrhunskim sportašima biti omogućeno nesmetano treniranje na samim borilištima.
Kogler je za agenciju APA kazao kako će te mjere stupiti na snagu uskoro, te se nada da će sportašima biti omogućeno treniranje na borilištima.
Po uzoru na Njemačku trening će se obavljati u manjim skupinama s uvijek istim igračima, kako bi, ako dođe do zaraze bilo moguće izolirati samo jednu skupinu.
Također, je najavio i mogućnost nastavka nogometnog prvenstva bez publike, ali uz uvjet da se prije utakmice u roku od 24 do 48 sati, moraju testirati svi igrači i članovi stručnog štaba koji će se naći na terenu.
- Uvest ćemo i fondove pomoći klubovima i savezima jer sport mora dobiti pomoć baš kao što to dobiva gospodarstvo, kazao je Kogler.
Vicekancelar je najavio da će "fond za spas sporta" iznositi nekoliko stotina milijuna eura, a bit će dio posebnog paketa od 38 milijardi eura, koji je austrijska vlada usvojila u borbi protiv posljedica epidemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!