Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj podnijeli kandidaturu za SP 2030.

07.02.2023.

19:50

Autor: K.L./Hina

Argentinska nogometna reprezentacija

Argentinska nogometna reprezentacija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj službeno su u utorak podnijeli zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030., pozivajući da se turnir vrati "tamo gdje je nogomet rođen", 100 godina nakon što je prvo Svjetsko prvenstvo održano u Montevideu.

Tijekom ceremonije u Argentinskom nogometnom savezu (AFA), dužnosnicima četiri zemlje pridružio se Alejandro Dominguez, predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL), koji je rekao kako se nada da FIFA može pokazati "gestu poštovanja" prema regiji i dopustiti joj organizaciju turnira.


- Svjetsko prvenstvo 2030. nije samo još jedno Svjetsko prvenstvo, ono zaslužuje slavlje, uz priznanje za 100 godina, rekao je Dominguez.


- Uvjereni smo da FIFA ima obvezu poštovati sjećanje na one koji su došli prije nas i vjerovali u veličinu te napravili prvo Svjetsko prvenstvo.


Predsjednik AFA-e Claudio Tapia dodao je: - Kao svjetski prvaci, lansiramo ovaj projekt koji je san svih Južnoamerikanaca. Ne samo na stotu obljetnicu prvog izdanja, već i zbog strasti s kojom živimo nogomet.

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez dao je izjavu na svom službenom Twitteru u kojoj je rekao da će se i od Bolivije tražiti da se pridruži projektu.


Nakon prvog izdanja u Urugvaju, Argentina je bila domaćin Svjetskog prvenstva 1978., Čile 1962. godine, dok Paragvaj nikada nije bio domaćin najvećeg sportskog natjecanja.


Južnoamerička ponuda natjecat će se sa Španjolskom i Portugalom, koji su potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi ponudi, a interes su pokazali Maroko i Saudijska Arabija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!