18:25 / 22.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Američke nogometašice bit će plaćene kao i muškarci

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Američki nogometni savez (US Soccer) obvezao se platiti žensku nogometnu reprezentaciju na istoj razini kao i mušku, te dodatno platiti  djevojkama 24 milijuna dolara nagodbe kako bi odustale od tužbe.

Ženska nogometna reprezentacija SAD-a (USWNT) i vodeće nogometno tijelo US Soccer uspjeli su riješiti višegodišnji spor oko jednakih plaća, koji su nogometašice opisale kao prekretnicu za ovaj sport.

Američki nogometni savez obvezao se osigurati jednaku plaću u budućnosti za ženske i muške reprezentacije na svim prijateljskim utakmicama i turnirima, uključujući i Svjetsko prvenstvo.

US Soccer mora platiti i 24 milijuna dolara od kojih će 22 milijuna biti podijeljeno prema načinu koji su predložile igračice, a dva milijuna će biti uložena u fond za dobrobit igračica kako bi im se pomoglo nakon karijere, te raznim dobrotvornim akcijama.

Dogovorom je okončan spor koji datira još iz 2016. godine kada su američke reprezentativke podnijele federalnu tužbu zbog diskriminacije nad plaćama tvrdeći da su plaćene manje od nogometaša iako ostvaruju više prihoda za Američki  nogometni savez.

- Ne možemo se vratiti i izbrisati nepravde s kojima smo se suočile, ali ovaj dogovor pokazuje da se to više nikada ne može ponoviti, kazala je jedna od najpoznatijih američkih nogometašica Megan Rapinoe.

- Ovo je ogroman korak naprijed u osjećaju vrijednosti, osjećaju poštovanja i popravljanju našeg odnosa s vodstvom saveza. Ne samo da ovo vidim kao pobjedu za našu ekipu ili ženski sport, već i žene općenito, dodala je Alex Morgan.

Ženska nogometna reprezetacija SAD je četiri puta slavila na svjetskim prvenstvima, dok muške kolege nikada nisu prošle dalje od četvrtfinala na World Cupu.

Američke nogometašice su osvojile i četiri zlatne olimpijske medalje, dok nogometaši imaju srebro i broncu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!