Zbogom maestralnom igraču i karizmatičnom treneru

04.04.2022.

22:32

Autor: I.L./HRT

Petar Skansi

Petar Skansi

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav sućuti obitelji i prijateljima legendarnog košarkaša i trenera Petra Skansija.

- Poštovana obitelji Skansi, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Pere, iznimnog čovjeka koji je ostavio dubok pečat u hrvatskoj košarci. Bio je dvojaki olimpijac - kao maestralan igrač i karizmatičan trener. Njegovo ime ostat će trajna poveznica s jednim od najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog sporta, olimpijskim srebrom košarkaške reprezentacije iz Barcelone 1992. Svoje izabranike znalački je doveo do finala, kada je to bilo najpotrebnije - u nastupu na prvim Olimpijskim igrama sportaša tek priznate države. Petar Skansi ispisao je povijest i ušao u legendu. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti, navodi se u brzojavu sućuti upućenom obitelji Skansi. 

- Počivao u miru velikane hrvatske košarke!, objavio je Hrvatski košarkaški savez.

- S obzirom na više no impresivnu biografiju, Međunarodna košarkaška federacija FIBA ga je 1991. godine uvrstila među 50 najvećih igrača svih vremena. Veliki gospodin Skansi uvijek je bio i ostao na usluzi hrvatskom sportu, a od 2012. do 2014. bio je i zamjenik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Primio je za života i mnoge nagrade od kojih ćemo izdvojiti tek nagradu HOO-a Matija Ljubek za životno djelo, Državnu nagradu za sport Franjo Bučar i orden predsjednika Republike Hrvatske “Zvijezda Danica”, ističe HKS. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!