09:17 / 23.11.2020.

Autor: L.M./I.Ž.K./HRT

Vranković za HRT: Bolje da se igra nego da sjedimo doma

Stojko Vranković (Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

Stojko Vranković (Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

S predsjednikom Hrvatskog košarkaškog saveza Stojkom Vrankovićem razgovarao je Lovorko Magdić.
Što će biti s košarkaškim natjecanjima s obzirom na trenutačne epidemiološke mjere, tzv. 'balonima' koji se u kvalifikacijskim ciklusima ovoga časa primjenjuju samo u košarci, i to reprezentativnoj, mogućim "strancima" te izgledima hrvatskih reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, Lovorko Magdić razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog košarkaškog saveza Stojkom Vrankovićem.

Trenutačna situacija s obzirom na koronavirus nije dobra, no s košarkom je ipak nešto povoljnija.

- S obzirom na situaciju ne mogu reći da je bolje nego što je bilo, ali u svakom slučaju mislim da je ipak bolje da se igra nego da sjedimo doma i čekamo kako će  se situacija razvijati, rekao je čelnik HKS-a u razgovoru za HRT.

S obzirom na ove epidemiološke mjere koje su se dogodile i koje se najavljuju, što bi moglo biti sa sportovima u dvoranama? Postoji li opasnost od odgađanja natjecanja u nekom ozbiljnijem smislu?

- Mi smo u stalnom kontaktu s Ministarstvom sporta i sa Stožerom, tako da s njima pratimo siutaciju. Mi smo u košarci imali nekih odgađanja utakmica s obzirom na pozitivne igrače, ali zasad se ipak nekako borimo s tom situacijom i pokušavamo uz te promjene i nadopune nekako održati prvenstvo.

Trenutačno je u fokusu reprezentacija, najprije je bila ženska, sada će biti muška. Je li košarka zasad jedini sport koji se odlučio na 'balone', a ne na onaj klasičan način, domaće, pa uzvratne kvalifikacijske utakmice?

- Koliko je meni poznato, zasad da. FIBA se povela situacijom koju je odradila NBA liga, s obzirom da su oni odradili završnicu prvenstva i cijeli play-off  u 'balonu' u Orlandu i u neku ruku to se pokazalo u ovoj situaciji dobrim. Nisu imali nikakvih pozitivnih situacija glede Covida-19 tako da smo i mi u toj situaciji da moramo ići u Istanbul. Da je bilo po regularnom sistemu, igrali bi s Turskom doma i Švedskom u gostima, no situacija se promijenila globalno, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu, tako da moramo ispoštovati  ta pravila.

Je li hrvatska muška reprezentacija već sada blizu Europskom prvenstvu?

- To je teško reći, prvo Bogu hvala da su svi testovi koje smo morali odradili apsolutno svi negativni. Čeka nas još jedno testiranje kad dođemo u Istanbul i ako nastavimo tradiciju koju smo zacrtali prije nekih godinu dana, i koju smo odradili prije dva ljeta u Americi, tri turnira u Kini, zatim kvalifikacijske utakmice koje smo dobili doma protiv Švedske i na strani protiv Nizozemske, i ako se tako postavimo, mislim da možemo očekivati plasman na Europsko prvenstvo.

Kad se spominju 'baloni', imamo primjer ženske reprezentacije čije su igračice nakon poraza od Latvije, jer je to bila dosta važna utakmica za mogući plasman na EP, znale reći da baš nije pravedno da dva puta protiv izravnog konkurenta gostujete kod njih... kako uskladiti svojevrsnu pravednost i rješenje da se igra?

- Realno gledajući, teško je sada nešto normalno ocijeniti. Situacija je takva kakva jest. FIBA je izašla s tim pravilima oko organizacije 'balona' koji ima prednost. Oni su uglavnom gledali ekipe koje bi u ovom ciklusu bile gostujuće, imali su prednost organizacije 'balona', nažalost, kod ženske košarke to nismo bili u mogućnosti. Za iduće 'balone', koji bi se trebali igrati u drugom mjesecu mi ćemo se kandidirati. Mi smo se čak planirali kandidirati za ovaj 'balon', međutim, Turska je tu ispred nas, i Nizozemska, tako da moramo prihvatiti situaciju kakva je, otići u Istanbul, odigrati što je bolje moguće da upišemo nove bodove i primaknemo se EP-u.

Vezano za 'balone' u Hrvatskoj, koliko to ovisi o financijama? Što ako se Olimpijske igre otkažu? Onda ne bi bilo ni kvalifikacijskog turnira u Splitu?

- Što se tiče financijske situacije vezane uz organizaciju balona, tu su troškovi nešto malo veći nego da ideš u goste u balon, jer sve ekipe plaćaju svoj smještaj i prijevoz. Skuplje je to što domaćin mora organizirati testove, koji su mislim na dnevnoj bazi, za sve sudionike, ne samo igrače, već i za trenere, suce, osoblje u dvorani. Što se tiče Olimpijskih igara, zasad je informacija da će se one održati, a samim time i mi ćemo biti u prilici organizirati taj predolimpijski turnir krajem šestog mjeseca.

Potencijalni stranci koji bi nastupali s hrvatskom putovnicom?

- Mi dosta ulažemo u našu domaću ligu i naše mlade igrače, to nam je primarno, o strancu trenutno ne razmišljamo.

Izgledi naših reprezentacija za odlazak na Europsko prvenstvo?

- Zasad imamo dobar skor, u zadnje dvije utakmice upisali smo dvije pobjede. Sad nas očekuju utakmice protiv Turske i Švedske. Protiv Švedske smo pokazali da možemo dobro i kvalitetno igrati uz agresivnu obranu, koja je nekako postala zaštitni znak ove generacije. Nadam se dobrom rezultatu, a prije svega dobroj atmosferi. Uz igrače koje imamo i uz formu koju pokazuju u svojim klubovima, mislim da imamo realne šanse, rekao je predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!