Vlasniku Sunsa suspenzija i novčana kazna od 10 milijuna dolara

14.09.2022.

09:26

Autor: I.Ž.K./HRT

Robert Sarver

Robert Sarver

Foto: Rick Scuteri / USA TODAY Sports/File Photo

Vlasnik NBA momčadi Phoenix Sunsa i ženske WNBA ekipe Phoenix Mercuryja Robert Sarver kažnjen je s deset milijuna dolara i jednogodišnjom suspenzijom. 

Kazna je uslijedila nakon istrage o Sarverovom rasističkom izražavanju i neprimjerenom seksističkom ponašanju prema zaposlenicama.

Istraga pokrenuta prije deset mjeseci otkrila je da je Sarver koristio rasno uvredljiv jezik u razgovorima s tamnoputim igračima, trenerima i osobljem, odnosno da je zabranjenu  riječ N..... upotrijebio najmanje pet puta u obraćanju drugima, a u obrazloženju odluke navedeno je i da se neprimjereno ponašao prema zaposlenicama koristeći neprikladne komentare vezane za seks na radnom mjestu kao i za njihov fizički izgled.

- Sarver je sudjelovao u ponašanju koje je jasno kršilo uobičajene standarde na radnom mjestu, stoji među ostalim u odluci NBA lige.

Jednogodišnja suspenzija uključuje zabranu obavljanja svih dužnosti u Sunsima i Mercuryju, a Sarver se ne smije pojavljivati u dvorani ni u ostalim klupskim prostorijama te će morati pohađati tečaj o poštovanju i prikladnom ponašanju na radnom mjestu.  

- Iako se ne slažem u potpunosti s izviješćem NBA lige, želio bih se ispričati za svoje riječi i postupke koji su uvrijedili naše zaposlenike, Preuzimam punu odgovornost za ono što sam učinio i žao mi je za bol koju sam uzrokovao. Ove pogreške nisu u skladu s mojom osobnom filozofijom i vrijednostima, rekao je Sarver u izjavi putem Sunsa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!