12:19 / 02.04.2022.

Autor: Ivana Brailo Drnas/IMS/Dnevnik/K.L.

Ukrajinski košarkaš pojačao KK Dubrovnik: Puno ljudi nam pomaže

Oleksandr Belikov

Oleksandr Belikov

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je do sada primila gotovo 12 tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Među njima je i ukrajinski košarkaš Oleksandr Belikov koji je postao novo pojačanje Košarkaškog kluba Dubrovnik. Na jug Hrvatske doselio se sa suprugom i kćeri.

Vijest o početku ruskog napada na Ukrajinu Oleksandra je zatekla dok je bio na pripremama sa suigračima iz ukrajinskog prvoligaša Prometeya.

- Bio sam u Češkoj sa svojom momčadi kada je počeo rat u Ukrajini. Bili smo jako uigrani, imali smo dobru šansu za ući u prvih osam Lige šampiona, a onda smo čuli za situaciju, kaže Belikov.

Odazvao se na poziv Košarkaškog kluba Dubrovnik i doputovao sa suprugom i trogodišnjom kćeri.

- Sviđa im se u Dubrovniku, ali naš je cijeli život ostao u Ukrajini, sve stvari, kćerine igračke. Teško je, ali u Dubrovniku smo susreli puno ljubaznih ljudi, koji nam pomažu.

Ukrajinski košarkaš stigao u Dubrovnik

Ukrajinski košarkaš stigao u Dubrovnik

Foto: HTV / HRT

- Mi smo jako sretni što smo dobili priliku da Saša dođe kod nas. Radi se o sjajnoj osobi i sjajnom igraču i mislim da će nam biti od velike koristi da pokušamo ostvariti ovaj naš cilj, a to je ulazak u Premier ligu sljedeće godine, rekao je Ivan Perinčić, trener KK Dubrovnik.

Ekipi se brzo prilagodio i odlučan je u namjeri da doprinese klubu. U međuvremenu, u svakodnevnom je kontaktu s roditeljima, koji su ostali u Ukrajini.

- Moji i suprugini roditelji su u Ukrajini. Moja je obitelj u Berdansku, u blizini Donjecka. Tamo je sad ratna zona, ali oni ne žele otići. Žele ostati i pomoći, rekao je Belinkov.

Nadaju se, baš kao i ostali njihovi sunarodnjaci koji su morali pobjeći iz domovine, da će razaranje Ukrajine prestati i da će se moći vratiti kući, iako su svjesni da život u Ukrajini još dugo vremena neće biti kao prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!