12:53 / 22.02.2022.

Autor: Studio 4/I.Ž.K./HRT

Trener Cibone: Nisam David Copperfield, sve se poklopilo

Gašper Okorn

Gašper Okorn

Foto: Studio 4 / HRT

U emisiji Studio 4 gost Petra Vlahova bio je Gašper Okorn, trener košarkaša Cibone koji su u subotu nakon devet godina osvojili Kup Krešimira Ćosića.

Cibona je u finalu igranom u riječkoj dvorani Zamet sa 67:65 svladala Cedevitu Junior stigavši do osmog naslova u Kupu, čime se izjednačila s dosadašnjim rekorderom Zadrom.

Što ova pobjeda znači za novo vodstvo Vukova i je li to prilika za povratak Cibone na pobjedničke staze davnih 80-ih i 90-ih godina kada je klub trijumfalno predvodio Dražen Petrović, otkrio je slovenski stručnjak na klupi Cibosa.

Tri mjeseca Cibona je bila otpisana, gotovo na dnu Aba lige, porazi su se nizali, kako u domaćem prvenstvu, tako i u ABA ligi, a sada je ostvarila niz od devet pobjeda. Što se promijenilo?

- Izgledalo je jako loše, kad sam došao, sve što sam imao u planu, nakon razgovora s upravom, je bilo da se treba podići, osigurati opstanak u ABA ligi i da se u domaćem prvenstvu i Kupu pokuša nešto ostvariti. Rekao sam da ću napraviti sve što mogu. Puno se stvari poklopilo otkad sam došao i ja sam više nego zadovoljan kako je momčad reagirala nakon promjene trenera. Ovaj trofej nam puno znači, rekao je Gašper Okorn.

Slovenski stručnjak preuzeo je klupu Vukova iako je bilo puno 'zvučnijih' imena. Što je bilo presudno za dolazak?

- Za ostale kandidate ne znam, sigurno da je bilo više trenera u igri. Što se mene tiče, poslije razgovora sa sportskim direktorom Rozićem i direktorom Lukićem, vidjeli su da ne tražim više od kraja sezone, da se nešto napravi. Puno trenera ne prihvaća rad na samo četiri mjeseca, ja sam to prihvatio. 

Finalna utakmica bila je stresna, s malo postignutih koševa, a tu je i pitanje prestiža između Cibone i Cedevite.

- Utakmica je bila jako nervozna, sa strane Cibone možda i najlošija naša utakmica u mjesec dana. Nervoza je ušla u moje igrače, da moraju dobiti, a to je rezultiralo time da nismo uspijevali pogoditi otvorene šuteve, a Cedevita je bila puna samopouzdanja, ima odličnu sezonu, došla je do finala. Na kraju je jedna lopta presudila, tako je to u sportu... Uzeli smo Kup i to nam puno znači.

Pobjeda možda privuče i sponzore

- Što se tiče financija i Grada Zagreba, teško to mogu komentirati. Ja sam trener i radim na parketu s igračima, ali uvijek kad postižeš dobre rezultate to je pozitivan impuls i nadam se da će to pomoći ljudima koji vode Cibonu i koji žele napraviti korak naprijed. 

Slovenskom treneru ovo nije prvi trofej, a što je novo donio u Ciboni?

- Puno je lakše kad osvojiš neke trofeje u životu, ja sam to napravio, pokušavam svoja iskustva prenijeti i na ove mlade dečke. Oni nikad ništa nisu osvajali, to je jako mlada ekipa, prvi im je to bio finale, ozbiljan. Ja u mjesec dana nisam ni imao puno vremena da bi puno radili na terenu, da bi nešto specijalno mijenjali. Htio sam ih u glavi uvjeriti, mentalno, da oni to mogu, da mogu osvajati trofeje, da imaju kvalitetu za pobjeđivanje. Dao sam im malo više slobode u napadu, obranu smo zadržali i evo, došao je rezultat. Ali još jedanput, reći ću to ovako, nisam ja nikakav David Copperfield, sve se poklopilo. Znam da će biti crnih dana i za nas i za ovu Cibonu, težak nam je raspored do kraja, ali u tom trenutku izgledamo dobro i želim na ovome graditi dalje.

Zašto mladi igrači za sitne novce odlaze iz naše lige?

- Nije to tako samo u Hrvatskoj, to je tako svugdje na ovim prostorima, ali treba se vidjeti šira slika. To je globalno pitanje, stvari se mijenjau, ali mislim da smo sasvim izgubili ono čega je uvijek bilo na ovim prostorima - rad s mladim igračima, odlična selekcija i tu se dobivala kvaliteta. Ali za to treba i kadar, treneri, normalni financijski uvjetei, a to se sve urušilo u zadnjih 15 godina i otišlo u krivom smjeru.

Gdje je izlaz, možda da se ne igra ABA liga u kojoj nema prosperiteta za mlade igrače i hrvatske klubove?

- Puno toga bi trebalo riješiti što se tiče ABA lige i svih federacija. Opcija je jedna, to se nije desilo 20 godina, a to je da nacionalne federacije i ABA liga sjednu za isti stol i pronađu rješenje.

Očekuje li duži boravak u Zagrebu?

- Moj boravak u Zagrebu ne ovisi samo o meni, prvo bih htio završiti sezonu na najbolji mogući način. Napravit ćemo sve da se borimo za titulu prvaka Hrvatske, a u ABA ligi treba vidjeti gdje je Cibona. Na kraju ćemo sjesti i razgovarati. Jedan trofej i mojih mjesec dana nije dovoljno da bi se moglo pričati za dalje. Išao bih korak po korak, mislim da Cibona ima solidan roster i solidne mlade hrvatske igrače, rekao je trener Cibosa Gašper Okorn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!