11:21 / 04.06.2019.

Autor: M.M./HRT

Tedeschi: Želja je stvoriti konkurentniji klub u regiji i Europi

Foto: KK Cedevita

Foto: KK Cedevita

Foto: - / -

- Ovo nije odlazak jednog kapitala iz jedne države u drugu. Ovo je ravnopravno spajanje dva košarkaška kluba, rekao je Tedeschi.
U Ljubljani je održana konferencija za medije na kojoj su predsjednik KK Cedevita Emil Tedeschi i predsjednik KK Petrol Olimpija Tomaž Berločnik govorili o projektu spajanja ta dva kluba.

- Prvi puta u Europi dva profesionalna kluba spajaju se preko granice. Ovo nitko nikada nije napravio u nijednom sportu. Ovo nije dolazak jednog velikog sponzora u KK Petrol Olimpiju. Ovo nije odlazak jednog kapitala iz jedne države u drugu. Ovo je ravnopravno spajanje dva košarkaška kluba, rekao je Tedeschi.- Mi smo se u svom razmišljanju kako postati kvalitetniji, bolji i konkurentniji klub odlučili na spajanje s KK Olimpijom i to vidimo kao korak prema naprijed. KK Cedevita nije u Zagrebu imala ni tretman ni status koji je prema rezultatu zaslužila, ali to nije primarni fokus. Prvenstveno je želja za stvaranjem konkurentnijeg kluba u regiji i Europi koristeći najbolje koje donosimo u zajednički klub, rekao je Tedeschi, dodavši da neće jedan klub preuzeti drugi već da dolazi do spajanja jednakih.Na pitanje kako će se spajanje odraziti na budućnost kluba u ABA ligi, Tedeschi je rekao da članstvo u ABA ligi nije članstvo država već članstvo klubova.

- ABA liga je liga u kojoj su vlasnici klubovi i ne vidimo nijedan problem u ovom spajanju. Članstvo u ABA ligi nije članstvo država nego članstvo klubova.

Klubovi se udružuju kao ravnopravni partneri, s glavnim sponzorima Atlantic Grupom i Petrolom, a novi će klub imati sjedište u kultnoj ljubljanskoj dvorani Stožice. Berločnik i Tedeschi naglasili su kako je riječ o dugoročnom projektu o kojemu se razgovaralo više mjeseci.

Novonastali klub zvat će se Cedevita Olimpija, nastupat će u slovenskom prvenstvu uz velike ambicije u regionalnoj ABA ligi i Europi, a radit će i na odgoju i rastu mladih košarkaša u Sloveniji i Hrvatskoj kroz dva usklađena omladinska pogona odnosno škole košarke, naveli su na konferenciji.

Udruženje dvaju klubova predstavlja puno više nego samo spajanje dvaju imena. To je objedinjavanje dva dobra u jednog najboljeg. To je povezivanje i zajedništvo navijača, sponzora, igrača, trenera, stručnog stožera i svih nas koji sukreiramo oba kluba. Odlučili smo se za udruživanje jer istinski vjerujemo da je jedan najbolji klub bolji nego dva dobra. Jer vjerujemo da sport ruši sve granice, dodao je predsjednik Košarkaškog kluba Petrol Olimpija Tomaž Berločnik.

Među sportskim ciljevima novoga kluba čije bi osnivanje do kraja srpnja trebale potvrditi skupštine obaju klubova, a onda i zajednička skupština jest da se taj klub redovno plasira na Final Four ABA lige, premda je sudbina tog natjecanja u budućnosti neizvjesna, ali i da redovno igra Euroligu, kazao je Berločnik, dodajući da će se prema tom cilju ići postupnim koracima i da će za ispunjenje ciljeva biti sastavljena sasvim nova ekipa.

U Zagrebu će nakon spajanja Cedevite i Olimpije ostati klub pod nazivom Cedevita junior koji bi nastavio igrati u hrvatskom prvenstvu, kazao je Tedeschi, ali je u odgovoru na novinarska pitanja dodao da to ne ovisi o samom klubu nego o Hrvatskom košarkaškom savezu, no da su ako to ne bude moguće s tim klubom spremni krenuti i od nižih natjecanja.

- U Zagrebu će se nastaviti i rad s mladim košarkašima kroz Cedevitinu školu košarke koja ima uspješnu tradiciju, te rad u svim kategorijama uzrasta, s naglaskom na hrvatski košarkaški kadar, dodao je.

Pitanje tko će biti sportski direktor kluba, koji će igrači igrati, a s kojima će se raskinuti ugovori, kao i drugi detalji bit će poznati krajem srpnja, do kada se treba formirati Upravni odbor novog kluba, a prije toga stvar moraju potvrditi skupštine Cedevite i Petrol Olimpije, naveli su Berločnik i Tedeschi.

- Ovo nije samo sportski nego i društveni događaj, dokaz da se može zajedno, da se može osigurati konkurentnost, ne samo na razini Hrvatske i Slovenije nego u Europskoj uniji, ali i globalno, kazao je Tedeschi.

Isto tako, Berločnik i Tedeschi naglasili su da vjeruju kako će javnost u Sloveniji i Hrvatskoj priču o spajanju dvaju klubova doživjeti pozitivno i da nije riječ o modelu kojim se nastoji nekoga "izigrati" ili stvoriti nešto novo na nečiju štetu, te da je riječ o konstruktivnom potezu u razvoju košarke u regiji, ali potencijalno i u Europi.

- Imam osobno uvjerenje da će se na ovo gledati pozitivno, kazao je novinarima Tedeschi dodavši: - Igrat će se bolja košarka nego do sada, a to će biti bolje i za lokalne zajednice u Sloveniji i Hrvatskoj.
Foto: KK Cedevita

Foto: KK Cedevita

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!