14:25 / 29.04.2019.

Autor: L.M./HRT

Sportski vremeplov: Mirko Novosel

-

-

Foto: - / -

O najtrofejnijem košarkaškom treneru govorimo u emisiji "Sportski vremeplov" u utorak na I. programu Hrvatskoga radija.
Mirko Novosel je bio igrač, košarkaški sudac, ali prije svega iznimno uspješan trener. Jedini je koji je s reprezentacijom bivše države u tri godine osvojio naslov kadetskog, juniorskog i seniorskog prvaka Europe. Osvojio je sve što se u tom sportu osvojiti moglo, između ostalog, kao trener-izbornik s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Moskvi 1980, srebrnu na OI u Montrealu 1976, te brončanu na OI u Los Angelesu 1984, čime je postao jedan od samo četiri trenera u svijetu s tri ili više olimpijska odličja.

Tvorac je iznimno uspješnog projekta KK Cibona, koja je dvije godine uzastopce 1985. i 1986. osvojila naslov europskog prvaka, a tijekom osamdesetih godina čak četrnaest trofeja ukupno.

1985. nakon trijumfa Cibone i naslova Kupa europskih prvaka proglašen je najboljim europskim trenerom.

Bio je na čelu projekta Univerzijade, kojoj je Zagreb bio domaćin 1987, a odigrao je jednu od ključnih uloga u sportskom, a time i ukupnom priznanju naše zemlje na međunarodnoj sportskoj i političkoj pozornici.  Član je košarkaške Kuće slavnih, te Kuće slavnih FIBA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!