11:49 / 05.06.2019.

Autor: K.L./Hina

Slovenska legenda: Projekt Cedevite i Olimpije na staklenim nogama

Foto: KK Cedevita

Foto: KK Cedevita

Foto: - / -

"Teoretski to ne izgleda loše i novi sponzor u Ljubljani je svakako dobrodošao, ali je pitanje je li taj projekt pravno-formalno moguće izvesti", kazao je Zmago Sagadin.
Iako predstavljen kao panregionalni projekt koji bi mogao podići kvalitetu košarkaške igre u Sloveniji i Hrvatskoj te kao inkubator za razvoj mladih igrača, plan spajanja Cedevite i Petrol Olimpije u jedan klub sa sjedištem u Ljubljani, u Sloveniji ima i kritičare koji ga drže projektom na "staklenim nogama", prenose neki slovenski mediji, a pozivaju se na izjave domaćih košarkaških stručnjaka.

- Teoretski to ne izgleda loše i novi sponzor u Ljubljani je svakako dobrodošao, ali je pitanje je li taj projekt pravno-formalno moguće izvesti, kazao je u razgovoru za portal Siol.net Olimpijin najuspješniji trener u povijesti Zmago Sagadin, nakon što su planove o novom klubu u utorak u Ljubljani predstavili Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik, ali je iznio i niz zamjerki o ciljevima da se novi klub vine u vrh europske košarke.
- Sve je to pitanje znanja, a Olimpija u prošlosti to nije imala pa unatoč velikim financijskim ulaganjima u svojoj sredini nije znala stvoriti euroligašku momčad, kazao je Sagadin, navevši da je ljubljanski košarkaški klub u zadnjih 12 godina na projekt "europske" Olimpije potrošio 50 milijuna eura, ali bez uspjeha.
- Klub je sanirao dugove, a doveli su i neke mlade igrače, no nisu imali ljude koji bi te mladiće razvili dalje, kazao je Sagadin.
- Iz tog projekta treba izvući najviše što se može i napraviti dobar rezultat u Eurokupu, ali sumnjam da oba kluba za to imaju potrebno znanje, cijeli je projekt u tom pogledu na staklenim nogama, rekao je Sagadin, dodavši da  iz "dva minusa" u košarci ne može rezultirati plus, kako je to u matematici te da je košarka kompleksna igra.
- No, pustimo da nas iznenade. Želim im sve najbolje i nadam se da će košarka u Ljubljani opet početi živjeti kao nekad. No, to povezivanje će vjerojatno u ABA ligu donijeti mnogo konfuzije i pitanja pravno-formalne naravi i ne vjerujem da će se to natjecanje dugo održati, kazao je Sagadin koji je s Olimpijom dok ju je vodio osvojio 24 trofeja.
Kazao je da klub s novim imenom vjerojatno neće oživjeti niti produciranje novih vrhunskih mladih domaćih  košarkaša, jer to ni Cedeviti ni Olimpiji ni do sada nije uspijevalo, jer su se kao i drugi europski klubovi bazirali na angažiranju stranaca, posebno iz SAD-a.
Nekadašnji Olimpijin košaraš i reprezentativac Dušan Hauptman kazao je za isti portal da ga je cijela stvar iznenadila i da u projekt ne vjeruje niti ga podržava, jer je isforsiran.
- Osim toga, sumnjam da će ideju prihvatiti navijači jednog i drugog kluba. Mislim da će se vrlo brzo pojaviti sporovi pa u svemu, osim sinergije kod snižavanja troškova, ne vidim ništa pozitivno, kazao je Hauptman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!