Sjećanje na Dražena Petrovića

22.10.2022.

09:55

Autor: I.Ž.K./HRT

Spomenik Draženu Petroviću u Zagrebu

Spomenik Draženu Petroviću u Zagrebu

Foto: Ilija Ascic / Shutterstock

Dražen Petrović, hrvatska i svjetska košarkaška legenda, danas bi proslavio 58. rođendan. 

Prerano preminuli košarkaški Mozart, rodio se na današnji dan prije 58 godina u Šibeniku. Dražen Petrović, koji je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća preminuo je u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. 

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi, a smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.

Još kao dječak zavolio je košarku. Njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporan talent brzo ga je vinula među najbolje u svim dobnim skupinama. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke, a svojim je ubačajima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983.

Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu - američki NBA. Iako je prve sezone zbog politike unutar Portlanda više sjedio nego igrao, svoj je fenomenalan talent pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima.

U Barceloni 1992. Dražen je hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, olimpijskog srebra u legendarnom srazu s jedinim pravim američkim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti - Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu 2002. godine.

U videu pogledajte kako se Šibenčani prisjećaju košarkaškog Mozarta!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!