Sjećanje na Barcelonu 1992.: Kapetanska vrpca na Draženovom spomeniku

06.08.2022.

10:57

Autor: I.Ž.K./HRT/HOO

Obilježavanje 30 godina olimpijskog srebra košarkaša

Obilježavanje 30 godina olimpijskog srebra košarkaša

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Hrvatski olimpijski odbor i Zajednica sportova Šibensko-kninske županije danas su simbolično obilježili 30. godišnjicu osvajanja legendarnog olimpijskog srebra hrvatskih košarkaša s Igara u Barceloni 1992. 

Hrvatski košarkaši u Barceloni su u polufinalu ostvarili pothvat svladavši sa 75:74 Zajednicu Neovisnih Država u epskom raspletu olimpijskog polufinala osiguravši srebrno odličje i veliki finale protiv jedinog pravog američkog Dream Teama. Do srebra je hrvatsku vodio nikad prežaljeni kapetan Dražen Petrović.

Podsjetnik na taj događaj održan je jutros na Baldekinu, kod spomenika legendarnom vođi tog slavnog košarkaškog naraštaja, a tom prigodom na spomenik kapetanu srebrne hrvatske reprezentacije iz Barcelone simbolično je stavljena kapetanska vrpca.

- Okupili smo se da obilježimo ulazak u legendarno košarkaško finale u Barceloni, da otmemo zaboravu taj naš jedan od najuspješnijih momčadskih događaja. I da pokažemo da je grad Šibenik grad sporta. Bitna su ova djeca koja u svim tim sportašima koji su proslavili Hrvatsku svih godina vide svoje uzore i nastoje biti kao oni. Dočekala nas je ovdje i vaterpolska reprezentacija što govori o tome da je Šibenik grad sporta, da su u Šibeniku ponikli mnogi vrhunski sportaši koji su proslavili našu zemlju diljem svijeta. Danas, na ovoj simboličan način, možemo obilježiti taj događaj, rekao je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, prenosi portal sibenik.in

 Obilježavanje 30. obljetnice srebra iz Barcelone

Obilježavanje 30. obljetnice srebra iz Barcelone

Foto: Siniša Krajač i Biserka Petrović / PIXSELL

Obilježavanju je nazočila i Draženova majka Biserka Petrović

- Ovdje mi je najteže, ali svako ljeto sam tu. Ovaj spomenik, kad vidim koliko djece raste uz njega, onda sam presretna, ali i tužna. Ovaj spomenik je napravljen za djecu, oni njega oblače, stavljaju mu masku, šešir na glavu. To je čudesno. S tim sam ponosna. S druge strane, ovih 30 godina je tako brzo prošlo, sjećanja su kao da je jučer bilo, izjavila je Biserka Petrović. 

Nažalost, zbog poslovne zauzetosti i odsutnosti iz Hrvatske, nitko od članova najslavnijeg naraštaja hrvatske košarke nije nazočio događaju na Baldekinu. Zato je tu bio šibenski tercet - Miro Jurić, Jeronimo Šarin i Petar Maleš. Upravo je Miro Jurić na spomenik kapetanu srebrne hrvatske reprezentacije iz Barcelone simbolično stavio kapetansku vrpcu oko ruke.

- Sjećam se baš svih utakmica, a pogotovo te polufinalne protiv ZND-a, Volkova i njegovih poznatih bacanja, svi smo navijali da promaši… Neopisiv ponos u trenutku osvajanja srebra, svi dobro znamo na koji smo način došli do Olimpijskih igara, to je nešto što ostaje za sva vremena. I sada 30 godina nakon toga, daj Bože da se to ponovi. Bit će teško, svi navijamo da se to ponovi, da ove mlađe generacije uspiju ponoviti donekle taj rezultat ili približiti se tom rezultatu. Znam da će biti teško, ali ja vjerujem u to, optimistično je poručio Miro Jurić.

30. godina od olimpijskog srebra

30. godina od olimpijskog srebra

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Obilježavanju povijesnog uspjeha hrvatskih košarkaša nazočili su i hrvatski vaterpolisti koji se nalaze na pripremama u Šibeniku. Osim legendi šibenske košarke - Jurića, Maleša i Šarina, skupu na Baledekinu nazočila je i olimpijka Anđa Jelavić s djevojčicama iz svoje košarkaške akademije.

Ovom prigodom su članovi Košarkaške škole Dražen Petrović odigrali revijalni ogled u inačici 3x3, uz početno podbacivanje glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača, a da sve ostane u simbolici, kapetan pobjedničkog sastava dobio je istu kapetansku vrpcu koja je stavljena na kip njegova velikog uzora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!