11:06 / 26.11.2018.

Autor: Željko Kapelari/HRT

Prijatelji o Kreši Ćosiću: Zadar mu je bio ispred svih

-

-

Foto: - / -

Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara.
Legenda zadarske, hrvatske, europske i svjetske košarke Krešimir Ćosić danas bi da je živ proslavio sedamdeseti rođendan. Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara.

Na ponos hrvatskog sporta Krešimir Ćosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime.

Prije svega Krešo je najviše volio svoj Zadar. To su na potvrdili i njegovi prijatelji, sportski novinar Drago Marić te bivši suigrači Branko Skroče i Pino Grdović.

Drago Marić.

"Njegove posljednje riječi su bile da mi je samo još jednom proći Kalelargom i vidjeti moj Zadar".

Branko Skroče.

"Kao grad smo stršili uvijek kao mala sredina, košarkaški jaka. Uvijek je bilo onih koji su pokušali osporiti našu vrijednost i ljubav prema Zadru i košarci. Tada sam ga nekoliko puta vidio ljutog, jednostavno, nikome nije dozvoljavao da kaže bilo koju ružnu riječ o Zadru".

Pino Grdović.

"Bili smo u AEK-u, a stigao je poziv Real Madrida. Tamo nismo bili plaćeni a Real je nudio sve. U međuvremenu stigao je poziv iz Zadra, zvao ga je pokojni Mime Sobin. Zadar je u problemima, jedino ga ti možeš izvući. Nije razmišljao niti trenutka, vratili smo se u Zadar, i odatle ide ona uzrečica 'Zove Real, ali zove i Zadar'. Njemu je Zadar bio sve, ispred svega, Hrvatska i prijatelji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!