18:36 / 09.02.2021.

Autor: HRT

Pilot helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant prekršio pravila letenja

Mural posvećen Bryantu

Mural posvećen Bryantu

Foto: Mario Anzuoni / REUTERS

Prvi čovjek Američke agencije za sigurnost u civilnom prometu Robert Sumwalt izjavio je, nakon završene istrage, da je pilot koji je vozio helikopter u nesreći u kojoj je poginuo Kobe Bryant prekršio federalne standarde i vjerojatno postao dezorijentiran leteći u oblačnim vremenskim uvjetima.

U nesreći, uz Bryanta, život su izgubili i njegova 13-godišnja kći Gianna i sedmero ljudi, uključujući i pilota Aru Zobayana.

Izvještaj nesreće sadrži 600 stranica, a u njemu piše kako je Zobayan poletio prema oblacima, što je zabranjeno, a bio je i dezorijentiran, zbog čega nije mogao normalno sletjeti. Zbog loše vidljivosti, pilot je išao drugim putem prema planinskim terenima te je u kratkom periodu, za oko 36 sekundi, podigao visinu s 350 metara na visinu od 600 metara. Istražitelju su otkrili kako helikopter nije imao nikakvih tehničkih nedostataka.

- Istražit ćemo je li pilot letio pod pritiskom? Koja su očekivanja od pilota u kompaniji? Je li sam na sebe stavio pritisak da mora letjeti? I što se moglo učiniti kako bi se izbjeglo letenje u oblake?, rekao je Sumwalt.

Bryant je osvojio pet naslova NBA prvaka, a u Kuću slavnih izabran je odmah nakon svoje smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!