16:33 / 09.05.2020.

Autor: A.M./HRT/SN

Petrović tijesno ispred Kukoča u izboru za najboljeg

Dražen Petrović na OI-ju u Barceloni 1992. (Screenshot: HRT)

Dražen Petrović na OI-ju u Barceloni 1992. (Screenshot: HRT)

Foto: - / HRT

Stručna komisija Sportskih novosti razriješila je vječno pitanje, tko je najbolji hrvatski košarkaš u povijesti.
Stručna komisija Sportskih novosti razriješila je vječno pitanje, tko je najbolji hrvatski košarkaš u povijesti.

Neven Bertičević, Pino Đerđa, Mirko Novosel, Željko Pavličević, Velimir Perasović, Jasmin Repeša, Petar Skansi, Neven Spahija i Slavko Trninić birali su po pet košarkaša, dajući im od jednog do pet bodova. Očekivano, iskristalizirala su se dva imena, bitku za prvo mjesto vodili su Dražen Petrović i Toni Kukoč.

Dokumentarna serija "Posljednji ples" stavila je u zadnje vrijeme Kukoča u žižu interesa, ali mnoge je i podsjetila kako je dolaskom u Chicago Bullse na neki način žrtvovao svoja indvidualna postignuća postavši ultimativni šesti igrač NBA lige i "treći čovjek" Bullsa, pomagač Jordanu i Pippenu, dok je vjerojatno u svakoj drugoj momčadi tog vremena mogao biti glavna zvijezda.

I Dražen i Toni imali su veće uspjehe u Europi, u to vrijeme biti Europljanin u NBA ligi bili je višestruko izazovnije nego danas. Čak i uz to, Petrović je bio sjajan u svojoj relativno kratkoj epizodi u New Jersey Netsima. Bio je toliko dobar da ga se mnogi sjete u razgovorima o najboljem šuteru NBA lige u povijesti, makar kao počasno spominjanje. Da utvrdi svoju veličinu do kraja i u brojkama, nije imao vremena, poginuo je mlad.

Na kraju je Dražen s 34 boda tijesno pobijedio Tonija (33 boda), a slijede Krešimir Ćosić (26), Dino Rađa (16), Bojan Bogdanović (8), Pino Đerđa (5), Mihovil Nakić (3), Petar Skansi (2), Stojko Vranković (2) i Damir Šolman (1).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!