13:53 / 18.03.2020.

Autor: I.L./HRT

Otkaže li se Split, Hrvatska gubi šansu za plasman na OI?

Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

FIBA je odgodila ždrijeb skupina za Olimpijske igre, kvalifkacijski turniri zasad po planu.
FIBA je izvijestila nacionalne saveze da se, s obzirom na najnoviji razvoj situacije u vezi pandemije virusa COVID-19 i uputa švicarske Vlade, u petka nije održalo izvlačenje skupina za Olimpijske igre u Kući košarke ‘Patrick Baumann’ u švicarskom Miesu.

Izvlačenje se najprije trebalo održati u Tokiju, no zbog prvobitnog izbijanja epidemije u Aziji, premješteno je u Švicarsku gdje je ujedno i sjedište FIBA-e. O novom datumu izvlačenja FIBA će odlučivati naknadno.

Zasad još nisu upitne kvalifikacije koje su na rasporedu od 23. do 28. lipnja, a jedan od turnira će se igrati u Splitu. Hrvatska će imati za suparnike Tunis i Brazil izbornika Ace Petrovića, a u drugoj skupini, koja se također igra u Splitu, snage će odmjeriti Njemačka, Rusija i Meksiko.

Kako pišu Tuttosport i Sportando, FIBA, iako još ne razmišlja o otkazivanju kvalifikacijskih turnira, mora biti spremna i na takav mogući scenarij. U tom slučaju prednost će dati plasmanu sa Svjetskog prvenstva, a ne poretku sa svjetske ljestvice. To bi značilo da bi uz Japan, Nigeriju, Argentinu, SAD, Iran, Francusku i Španjolsku nastupile Srbija, Češka, Poljska i Litva. U tom bi slučaju Hrvatska ostala bez nastupa na Igrama, koje se nada izboriti putem turnira u Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!