15:05 / 08.07.2020.

Autor: K.L./Hina

Osnovana Unija igrača ABA lige

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osnivači Unije su košarkaš Partizana Rade Zagorac (24) i košarkaš OKK Beograda Nenad Miljenović (27).
Košarkaši koji nastupaju u regionalnoj ABA ligi dobili su prvu organizaciju koja će se baviti njihovim pravima i štititi ih.

Sa željom da se zaštite prava igrača ABA lige, ali i poboljšaju uvjeti potrebni za razvoj košarkaša iz bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige zvan VOICE.

Osnivači Unije su košarkaš Partizana Rade Zagorac (24) i košarkaš OKK Beograda Nenad Miljenović (27).

Ova neprofitna udruga sa sjedištem u Beogradu pokrenuta je s ciljem da prije svega zaštiti košarkaše koji igraju u regionalnom natjecanju, da doprinese razvoju i poboljšanju svog položaja, te podrži projekte koji promiču razvoj košarke.

Plan je poduzeti aktivnosti usmjerene na poboljšanje statusa igrača, organizirati seminare i druge obrazovne sadržaje koji će promovirati sportske vrijednosti, kao i važnost i potrebe zaštite statusa igrača, a Unija igrača ABA lige aktivno će surađivati sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama.

Udruženje košarkaša ABA lige imat će generalnog menadžera, Skupštinu i Odbor koji će činiti predstavnici, odnosno igrači svih klubova koji sudjeluju u ABA ligi.

Zanimljivo je naglasiti da Udruženje igrača NBA lige (NBPA) postoji od 1954. godine i bila je to prva takva asocijacija među američkim profesionalnim sportašima, dok je Savez igrača Eurolige osnovan 2018. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!