Osijek domaćin PRO 3x3 košarkaškog turnira

21.06.2022.

16:08

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Grad Osijek domaćin je šestog po redu dvodnevnog turnira otvorenog prvenstva Hrvatske u 3x3 košarci koji će se održati 24. i 25. lipnja ove godine na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića.

Organizaciju osječkog turnira u utorak je najavio osječki gradonačelnik Ivan Radić ističući da na turnir dolaze dobre ekipe te da je nekada osječka košarka bila na puno višoj razini nego je to sada.


- Činimo sve da košarku u Osijeku vratimo na višu razinu, a upravo organizacija ovog turnira je prvi zadatak prema tom cilju i popularizaciji košarke u gradu, rekao je Radić.


Član organizacijskog odbora turnira Ivan Matančić izvijestio je kako je do sada najavljeno sudjelovanje 14 ekipa, tri osječke te iz ostalih dijelova Hrvatske te ekipa iz Srbije i BiH.

Također je najavio i potpuno preuređenje središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića za potrebe turnira.


- Koš će biti okrenut prema osječkoj Konkatedrali, a bit će postavljene i montažne tribine s 250 sjedećih mjesta, rekao je Matančić dodavši da iduće godine ovaj turnir ulične košarke žele vezati uz održavanje osječkog festivala ekstremnih sportova Pannonian challenge, u jednu priču urbanog sporta.


U najavi turnira sudjelovao je i reprezentativac Hrvatske u 3x3 košarci Veljko Budimir koji ovu košarku smatra napornijom od pet na pet, posebno nakon uvođenja novog pravila, kojim je skraćeno trajanje napada, čime je ulična košarka dobila na dinamici i brzini.


Kako je istaknuto, nakon Osijeka turniri se održavaju u Umagu, Karlovcu, Zagrebu i Puli gdje je i završni turnir, s kojega pobjednik putuje u Pariz, gdje će igrati u kvalifikacijskom dijelu u sklopu FIBA 3x3 World Toura.


Svi turniri, koji se održavaju u Hrvatskoj su međunarodnog karaktera, a 3×3 košarka je u ljeto 2017. godine službeno postala novi olimpijski sport, s premijerom na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!