NBA doigravanje se nastavlja, ljuti James napustio sastanak

27.08.2020.

19:04

Autor: A.M./HRT

default error photo
NBA doigravanje nije upitno, iako su odgođene tri utakmice koje su trebale biti odigrane danas.
NBA doigravanje nije upitno, iako su odgođene i tri utakmice koje su trebale biti odigrane danas.  Nastavak natjecanja najvjerojatnije će uslijediti za vikend.

Nakon što su kasno u srijedu košarkaši Milwaukeeja odlučili bojkotirati petu utakmicu doigravanja NBA lige protiv Orlanda, uslijedio je val otkazivanja,  pa nisu odigrane utakmice Houston - Oklahoma i  LA Lakers - Portland,

Povod je bio incident u nedjelju, kad je policajac tri mjeseca nakon ubojstva Georgea Floyda propucao tamnoputog Jacoba Blakea i teško ga ozlijedio.

Neki igrači, uključujući LeBrona Jamesa i Kawhija Leonarda, bili su za prekid sezone, no, kako javlja dobro upućeni novinar Adrian Wojnarowski, većina igrača i predstavnika klubova izglasala je na sastanku nastavak sezone, a LeBron James ga je navodno ljutito napustio.

Novi sastanak igrača i čelnika lige očekuje se danas, a na njemu bi se trebali rasptraviti detalji i donijeti formalni plan za odnošenje prema problemima rasne nepravde. Upitno je što će napraviti ljuti James i drugi košarkaši koji su ga podržavali u želji za oštrijim pristupom. Mnogi NBA igrači su već sudjelovali u protestima koji su se događali diljem SAD-a nakon što su kao žrtve policijske brutalnosti ubijeni George Floyd i 26-godišnja Breonna Taylor i razmišljali su o mogućem bojkotu nastavka prekinute NBA sezone. Ipak, većina je odlučila pridružiti se svojim suigračima u Walt Disney World Resort na Floridi, a NBA liga je učinila mnoge poteze kako bi se dalo do znanja da stoji iza protesta i zahtjeva za ukidanjem socijalne i rasne neravnopravnosti. Na svim utakmicama u Orlandu jasno je vidljiva parola "Black Lives Matter" (Crni životi su važni) otisnuta na parketu dvorane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!