Mikuličin o krahu hrvatske košarke: Krivci su oni koji su otjerali Petrovića

05.07.2021.

12:01

Autor: A.M./HRT/Studio 4

Ivo Mikuličin/Studio 4

Ivo Mikuličin/Studio 4

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatska košarkaška reprezentacija nije uspjela izboriti Olimpijske igre u Tokiju. Petar Vlahov analizirao je u Studiju 4 još jedan krah s Edom Pezzijem i Ivom Mikuličinom.

- Davno sam rekao da je naša košarka u kolapsu. Sve što se radi samo je improvizacija. Ovdje je svašta bilo loše, od same pripreme, uzme se velika splitska dvorana da se napravi ambijent s 10-ak tisuća ljudi, a dođe ih 2000, pokušala je pomoći i Torcida, ali pomoći nije bilo. Problem košarke je slojevit i ponavlja se godinama. Pratio sam košarku dugi niz godina, još kad smo osvajali medalje. No ovdje se vidi jedan kaos, ne može se momčad pripremati s par treninga i nekoliko dana i biti prava. Nekad smo imali po dva-tri mjeseci priprema za velika natjecanja, a sad nekoliko dana. Jedna akcija treba se uigravati danima, a mi to nismo imali, a imamo puno i tvrdoglavosti. Nemamo razigravača i morat ćemo kao Slovenci nešto napraviti, jer se to može. Ne znam zašto je bilo toliko optimizma prije ovog turnira. To nije momčad, to su pojedinci koji igraju svaki svoju rolu, trude se, ali ne ide. Njemačka je iznenadila Petrovića, meni je žao, ali Nijemci su Nijemci, rekao je Pezzi.


Ivo Mikuličin, kojeg Pezzi smatra boljim poznavateljem košarke, kaže:

- Ima krivca, to su ljudi koji su iznudili smjenu Ace Petrovića poslije sjajne igre u Brazilu, gdje smo s duplo jačim Srbima bili na jednu loptu. Onda je netko mudar, iz zločestih razloga, sjeo Petroviću na kičmu i prisilio ga da da ostavku, što je bio jako, jako loš potez. Drugo, igrali smo bez četiri igrača koji bi u takvoj jednoj atmosferi, gdje se igralo na jednu-dvije lopte, dali puno. Simon, Bender, Šarić, oni bi čudo značili. No osim Ukića nemamo razigravača. Mršić je sastavio momčad s trenutačno najspremnijim igrača. U situaciji kad nemaš "playa", a imaš igrače koji su najradije u koncepciji jedan na pet teško možeš protiv taktički dobro posložene momčadi kao što je Njemačka, a Njemačka je u stalnom usponu, Bayern i Alba stalno igraju Ligu prvaka, kaže.


Rađa je jučer napao izbornika, rekavši da je pokuvao samoubilačke poteze.


- Imamo Acu Petrovića, ali Rađa njega neće, a Stojko se povodi za Rađom. Imamo Petrovića. Neven Spahija je rekao "Svi mi, Perasović, ja, Repeša i slični odlični smo klupski treneri, a najbolji izbornik je Aco, on zna složiti jednostavnu igru, kaže Mikuličin.


- Aco je u godinama kad mu se ne da truditi od vikenda do vikenda, ali on je idealan izbornik. Na jednoj lopti u Riju smo igrali na jednu loptu s dvostruko jačim Srbima. Ovo naše meni nije iznenađenje, meni je iznanađenje poraz Srbije, dodao je Mikuličin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!