09:45 / 12.09.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Kukoč: Uvijek sam više cijenio uspjeh momčadi od individualnog

Toni Kukoč u Kući slavnih

Toni Kukoč u Kući slavnih

Foto: David Butler II / USA TODAY Sports

Bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Toni Kukoč uvršten je u subotu u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu. U prigodnom govoru Kukoč je istaknuo da je uvijek više cijenio uspjeh momčadi od individualnog. 

Chicago Bullsi su ga za Kuću slavnih nominirali 2014. godine, a Kukoč je u nju ušao iz osmog pokušaja. On je peti Hrvat u Kući slavnih nakon Krešimira Ćosića 1996., Dražena Petrovića 2002., Mirka Novosela 2007. i Dina Rađe 2018. 

Na početku svog obraćanja Kukoč je ispričao jednu anegdotu.

- Moj otac je bio ključan što sam počeo baviti sportom. I sada ću vam ispričati jednu anegdotu. On je ludo volio naš nogometni klub (Hajduk), a moja škola je bila blizu mom domu i jednom prilikom dok sam imao ispit moj otac se popeo na krov zgrade i kada je naš klub poveo on je povikao 'Toni vodimo 1-0'. Kada smo ponovno zabili ponovno je uzviknuo rezultat. Nakon toga učitelj je uvidio što se događa i kako bi spriječio da ometa čitav razred poslao me doma. Na svu sreću prošao sam ispit. To je moj tata, rekao je Kukoč, koji se sportom počeo baviti s osam godina, sa stolnim tenisom i nogometom, a s 15 godina se odlučio za košarku.

- Moju karijeru su definirala dva tima - Jugoplasitika iz Splita i Chicago Bulls. Split, moj rodni grad je jedan od najvećih sportskih gradova u povijesti i dao je jako puno velikih sportskih imena, napomenuo je Kukoč te se osvrnuo na trenere koji su radili s njim. 

- U mojom počecima treneri koji su me formirali bili su Igor Karković, Petar Bezelj i Zoran Grašo, a Slavko Trninić me naučio osnovama košarke i bio je ključan što sam postao košarkaš kakav sam bio. Imao sam sreće što sam radio sa pokojnim Krešom Ćosićem, Mokom Slavnićem i dvojicom trenera s kojima sam osvojio europske trofeje, Božidarom Maljkovićem i Željkom Pavličevićem. Također, želim zahvaliti svojim suigračima koji su me dok sam bio mlad tjerali da budem bolji igrač, bolji čovjek i bolji suigrač. Dino Rađa je najpoznatiji od svih, ali sve ih volim i poštujem.

- U međunarodnoj karijeri igrao sam za dvije zemlje - Jugoslaviju i Hrvatsku - i imao sam velikih uspjeha s njima. Želim zahvaliti trenerima koji su me vodili u jugoslavenskim selekcijama Rusmiru Haliloviću, Svetislavu Pešiću i Dušanu Ivkoviću, i dok sam igrao za Hrvatsku Petru Skansiju, Aleksandru Petroviću i Pinu Gjergji. Igrao sam s velikim imenima u tim reprezentacijama koji su i sami članovi Kuće slavnih, poput pokojnog Dražena Petrovića, Dine Rađe, Vlade Divca dodao je Kukoč.

Prisjetio se i Olimpijskih igara u Barceloni 1992. kada je reprezentacija Hrvatske osvojila srebro, izgubivši u finalu od moćnog američkog Dream Teama.

- Želim zahvaliti Michaelu Jordanu i Scottieju Pippenu što su me 'razbili' na Olimpijskim igrama 1992. i tjerali me da radim još više kako bih bio važan član Bullsa. Veliko hvala Jerryju Reinsdorfu (vlasniku Bullsa) i pokojnom Jerryju Krauseu (generalni menadžer) koji su inzistirali da dođem u Chicago i koji su vjerovali u mene kada nije bilo uobičajeno da neamerički košarkaši igraju u NBA ligi, rekao je Kukoč.

Istaknuo je da su Chicago i njegovi građani prihvatili njega i obitelj od početka.

- Zahvaljujem im na njihovoj podršci. Imao sam tri nevjerojatne godine kada smo osvajali naslove, igrajući za najboljeg trenera Phila Jacksona i trenirajući i učeći od Jordana, Pippena, Rodmana, ali i drugih. Uvijek sam govorio da su naši treninzi bili teži od mnogih utakmica koje smo igrali, kazao je Kukoč i dodao: - Želim spomenuti i druge momčadi za koje sam igrao - Benetton Treviso, Philadelphia 76erse, Atlanta Hawkse i Milwaukee Buckse. Imao sam odlične trenutke s njima i svima im zahvaljujem.

- Ima još dosta ljudi koje nisam večeras spomenuo. Hvala svim prijateljima koji su došli na ovu ceremoniju. Uvijek sam više cijenio uspjeh momčadi od individualnog i sada kada stojim ovdje mogu reći da sam bio u pravu, zaključio je Kukoč te zahvalio roditeljima i obitelji koji su svo vrijeme bili uz njega.

U dvorani su na ceremoniji uvrštenja u Košarkašku kuću slavnih bili su prisutni njegovi suigrači Dino Rađa i Vlade Divac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!