16:34 / 26.11.2020.

Autor: I.L./HRT

Krešo Ćosić bi danas napunio 72 godine

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Legenda o Kreši i dalje živi diljem svijeta.
Legenda zadarske, hrvatske, europske i svjetske košarke Krešimir Ćosić danas bi da je živ proslavio svoj sedamdeset i drugi rođendan. Prema ostvarenim rezultatima riječ je o vjerojatno najboljem košarkašu bivše Jugoslavije, ali i jednom od najboljih košarkaša Europe u povijesti.

Krešimir Ćosić rođen je na današnji dan 1948. u Zagrebu. Košarkaš, trener i vizionar preminuo je u svibnju 1995.

Osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci. Poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, Ćosić je plijenio prijaznim karakterom i dobrotom te je mnogima bio sportski i osobni uzor. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi.

Ćosić je odrastao u Zadru gdje je i počeo košarkašku karijeru 1965. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975., državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je šest, a košarkaški kup četiri puta. U dresu Cibone došao je do naslova Kupa pobjednika kupova (1982.). S državnom reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je naslove na europskim prvenstvima 1973., 1975. i 1977) te na svjetskim prvenstvima 1970. i 1978. Na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi okitio se zlatom, a 1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu srebrnim medaljama.

Od 1969. do 1973. igrao je u SAD-u za Sveučilište Brigham Young. Ćosić je prvi ne-Amerikanac kojeg su uzeli na draftu u NBA. Iako je imao nekoliko ponuda iz te lige, odlučio se za povratak u Europu.

Trenersku karijeru počeo je 1976. u slovenskom klubu Olimpiji iz Ljubljane kao igrač/trener. Nakon završetka igračke karijere bio je uspješan i kao trener državne reprezentacije Jugoslavije. Pod njegovim vodstvom osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988.

Ćosić je 1996. ušao u prestižnu Kuću slavnih košarkaša kao tek treći ne-Amerikanac u povijesti. Hrvatski nacionalni košarkaški kup u njegov spomen od 1998. nosi naziv Kup Krešimira Ćosića, a 2002. posmrtno je za životno djelo dobio Državnu nagradu za sport Franjo Bučar. Deset godina nakon njegove smrti u Zagrebu je imenovan trg po njemu, Trg Krešimira Ćosića, kod Doma sportova. U Zadru jedna ulica nosi njegovo ime, kao i nova košarkaška dvorana na Višnjiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!