14:45 / 26.02.2019.

Autor: HRT

Jerkov i Pezzi o debaklu košarke: Svi idu naprijed, mi idemo nazad

-

-

Foto: - / -

Hrvatska reprezentativna košarka dotaknula je novo dno porazima od Poljske i Mađarske. Pričali smo sa Željkom Jerkovom i Edom Pezzijem.
Hrvatska reprezentativna košarka dotaknula je novo dno porazima od Poljske i Mađarske.  Petar Vlahov razgovarao je o tome s legendom hrvatske  košarke Željkom Jerkovom i Edom Pezzijem. Osvrt Lovorka Magdića: I za najstrpljivije ovo je bilo - previše Izbornik je sporedna stvar, nema rada s trenerima
- Zapustili smo bazu i klubove, sve smo bazirali na nekoliko igrača koji igraju vani. Mislim da je hrvatska košarka trebala reći FIBA-i "ne, mi smo mala zemlja, ne možemo igrati bez naših najboljih igrača". Izbornik je sporedna stvar, osnovni problem je, osim novca, bez kojeg se ne može ništa, ali mislim da je rad u trenerskoj organizaciji potpuno zapušten. Nekad smo imali uprave  i trenere koji su nešto znali. Pogrešno je upirati prst i tražiti Pedra, smatra Edo Pezzi. Željko Jerkov vidi više uzroka, no najveći je propast klubova.
- Rezultat govori sve. Puno je komponenti koje su ga proizvele. Prvo FIBA-ine nespretne kvalifikacije, jer prije je to išlo preko turnira. Onda, zna se tko je u Hrvatskoj radio igrače, Zadar, Split i nešto Šibenik. Danas su svi u problemu, jedini pravi klub je Cedevita. Imamo velike talente koji minutu ne odigraju za prvu momčad svojih klubova. Ako nemamo kvalitetnu ligu sa 6-7 dobrih klubova, ništa od svega, ovdje se bruse igrači.
Zvezdi od države 12 milijuna, našim klubovima milijun ili dva Istaknuo je i pitanje novca.
- Zvezda je dobila 12 milijuna eura od države, Crnogorci su dali Budućnosti 7-8 milijuna, a naši klubovi imaju po milijun ili dva, istaknuo je primjer iz susjedstva, dodavši: Mi smo otišli unatrag, a svi drugi unaprijed.  Edo Pezzi nudi rješenje:  - Nešto bi trebali napraviti da se cijelo društvo pozabavi statusom našeg sporta, inače ćemo potonuti. Po meni su sve regionalne lige besmislene, treba nacionalna prvenstva učiniti što jačim. Negdje se očito pogriješilo, mi ne možemo samo kukati, treba nešto napraviti, ne živjeti u prošlosti, mi smo sada to u sadašnjosti. Mi sada idemo od nule, mladi se više ne žele žrtvovati kao u doba Jerkova, kad su trenirali po 10 sati. Ako u svakom segmentu ne pogledamo gdje smo ostat ćemo periferija europske i svjetske košarke. I nogomet ima slične probleme, pa smo među najboljima na svijetu - Nema nikog tko može proizvoditi igrače brzinom koji odlaze. Imamo Bendera, Žižića... Uzimaju djecu od 15-16 godine, to ne može nitko nadoknaditi, smatra Jerkov. - I u nogometu imamo taj problem, pa smo među najboljima na svijetu, negirao je Pezzi. - Ali u nogometu su velike odštete, Savez i klubovi zarađuju od toga, to ne postoji u košarci, uzvratio je  Jerkov, koji ima svoje rješenje za probleme: - Neka država da sportu jedan posto BDP-a, milijardu i 500 umjesto 220 milijuna godišnje. Mađari daju preko jedna posto proračuna. Treba nam financiranje i podrška ove države. Dajmo subvencije za sport, za sve se nađu novci osim za sport, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!