08:32 / 13.10.2020.

Autor: Lovorko Magdić

Istražili smo sportski triler u ABA ligi - svi najvažniji akteri ekskluzivno za HRT

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Proteklih dana i tjedana opet su uzavrele regionalne košarkaške strasti.
Povijest današnje ABA lige seže u 2001. godinu. Tada su predstavnici Cibone, Bosne, Budućnosti i Olimpije osnovali regionalnu košarkašku ligu koja je tijekom dva desetljeća mijenjala nazive - Goodyear, NLB do sadašnje ABA lige, u koju su se uključili i drugi klubovi iz Hrvatske. BiH i Slovenije.

Sljedeće sezone natjecala se i Crvena zvezda, kao prvi klub iz Srbije, kao i izraelski Maccabi. Kasnije su se priključili i drugi klubovi iz tadašnje Srbije i Crne Gore. Liga je imala 12, 14, 16 klubova, a od 2017. igra se i druga ABA liga, te Superkup istog natjecanja.

Osim Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, u ABA ligi sudjelovali su i klubovi iz Izraela, Mađarske, Češke i Bugarske. Završnica se igrala u raznim formatima od Final Foura, Final Eighta do sadašnjeg polufinala i finala na tri pobjede.

U travnju ove godine, točnije 22. travnja, donesena je odluka kako će se u ovoj sezoni Liga proširiti s 12 na 14 klubova, a u elitni razred ušle su prve dvije prvoplasirane momčadi iz ABA 2 lige - Split i Borac iz Čačka.

Šest naslova ima Partizan, Crvena zvezda četiri, a u dva navrata slavili su i hrvatski klubovi - Zadar u sezoni 2002/03., te Cibona na beogradskoj završnici 2013/14.. Do naslova su još stigli Maccabi, Budućnost, FMP, Hemofarm, Reflex i prve sezone kada se igrala regionalna liga 2001/02. ljubljanska Olimpija. Zagrebačka Cedevita četiri puta igrala je u finalu, Cibona osim jedne titule još tri puta bila je sudionik finala.

Ove natjecateljske sezone sudionici ABA 1 lige su: Cibona, Zadar, Split, Cedevita Olimpija, Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Mornar, Primorska, Krka, Igokea, FMP, Mega i Borac.

Proteklih dana i tjedana opet su uzavrele regionalne košarkaške strasti. Skupština - da ili ne,  liga, nastavak uopće - da ili ne. Zvuči dosta jednostavno, ali potražili smo odgovore, i to od praktički svih ključnih sudionika ABA ligaške priče.

O tome što se sve događalo, nagađalo, razmišljalo. Jer, upravo u proteklom razdoblju niz je previranja, upitnika, suprotstavljenih ili kontradiktornih razmišljanja i informacija, pa smo tragom toga istražili što se doista događa s ABA ligom ovih dana i tjedana. Prvi put u povijesti tog natjecanja i to ekskluzivno za Hrvatski radio i emisiju "Sport i glazba" pred istim mikrofonom bili su praktički svi ključni sudionici na jednom medijskom mjestu.

Naši su sugovornici bili bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović, direktor Cibone Domagoj Čavlović, Zadra - Željko Žilavec, Splita - Edo Blažević,. Cedevita Olimpije - Davor Užbinec, potom predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović, Partizana - Ostoja Mijailović, Budućnosti - Dragan Bokan, a također i bivše prve osobe ABA lige Krešimir Novosel i Roman Lisac.

Proteklih dana bilo je puno spora oko organizacije Skupštine ABA lige i uopće početka natjecanja, ne samo zbog očekivanih problema koje ima gotovo svako sportsko natjecanje otkako je krenula pandemija koronavirusa. Na jednoj strani, uvjetno rečeno, našli su se Crvena zvezda, FMP i Cibona, a ostali klubovi navodno na drugoj. S time da pojednostavljeno Crvena zvezda inzistira na rješavanju pravnog statusa lige i administracije, a Partizan primjerice da se iz lige izbaci FMP, koji je u navodnom sukobu interesa kao momčad koja je "previše" povezana s Crvenom zvezdom. Uz to, pošto je sjedište ABA lige u Zagrebu, traže da u slučaju bilo kakvog spora nije nadležan samo Trgovački sud u Zagebu, već i CAS - Međunarodni arbitražni sportski sud u Lausannei.

Krenulo je s intrigantnim razmišljanjem bivšeg hrvatskog košarkaškog izbornika Aleksandra Petrovića: - Nekakva teorija zavjere, ukoliko netko nešto može sumnjati, onda ovog trenutka postoje određeni elementi koji bi mogli govoriti da je Cibona na strani Crvene zvezde. Cibona je 2014. na beogradskom Final Fouru u završnici  pobijedila Cedevitu i izborila Euroligu. Tada se Euroliga igrala s puno manjim budžetom, a dogodilo se da je Cibona odustala. Tada zapravo počinje njihov rezultatski i financijski problem, a Crvena zvezda uzlijeće, jer od tada samo je jednom Budućnost osvajanjem ABA lige izborila Euroligu, sve ostalo u Euroligi je bila Crvena zvezda.

- Moje razmišljanje ide u sljedećem pravcu - Euroliga bi mogla maknuti tu zadnju pozivnicu za prvaka ABA lige. Ako se to dogodi, pozivnicu će u tom razvoju događaja dobiti Crvena zvezda. U tom slučaju ABA liga više ne bi imala smisla. To je možda razlog povjerovati da ovoga trenutka praktički jedino Crvenoj zvezdi odgovara "uzburkano more". To znači - ili će ABA liga prema mom mišljenju biti u punom sastavu s uređenim aktima i menadžmentom ili više neće imati smisla. Ovo je možda zadnja godina da se svi dovedu pameti i da se ključne stvari riješe.

Na prozivanje Cibone uzvratio je direktor kluba Domagoj Čavlović: - Sve je rečeno u krivom kontekstu. Jesmo li na istom tragu? Jesmo, ali samo što se tiče situacije oko pravnog sređivanja statusa ABA lige. Sigurno ne bih rekao da smo cijelo vrijeme na istom tragu. Naš i njihov interes, ali i niza klubova koji su se na ranijim Skupštinama pred svima nama tako izjasnili jest da se papiri srede. Doveli smo se u situaciju da je liga počela, a stvari se nisu riješile. To da je Cibona pod određenim uvjetima svojedobno ustupila mjesto u Euroligi Crvenoj zvezdi je jedna jako neozbiljna priča. Zašto neozbiljna? Jer govorimo o natjecanju koje je "creme de la creme" klupsko natjecanje u Europi. U takmičenju u kojem ne znam kome može pasti na pamet da bilo tko od klubova međusobno može trgovati neko mjesto. Tu se prvenstveno pita Euroligu, koja raspolaže s licencijama. Priče da je netko nekome ustupio, to je kao da recimo Cibona sada "proda" mjesto Zaboku da igra ABA ligu. Znate da je to nemoguće. Cibona ima svoju glavu, ideje i razmišljanje. U ovoj situaciji nam je samo i isključivo želja da papiri budu čisti, da ne bude u budućnosti nikakvih tužbi nejasnoća ili krivih tumačenja.

- Sva posljednja previranja, različita mišljenja oko ABA lige i njezinih članica su prema mom mišljenju samo posljedica različitih interesa koje članice imaju, što je i razumljivo. Sve članice ABA lige su se nedvosmisleno izjasnile da žele igrati, podržavaju ovo natjecanje i žele nastavak ABA lige ove i u idućim sezonama. Može se raditi samo o različitim mišljenjima u vezi nekih odluka, kao što je npr. i Zadar imao svoje mišljenje, ali to ne znači da smo mi sad na jednoj strani, a svi ostali klubovi na drugoj.  A da imaju različito mišljenje koje se možda razlikuje od drugih - imaju, izjavio je direktor Zadra Željko Žilavec.

Edo Blažević, direktor Splita, povratnika u ABA 1 ligu istaknuo je: - Problem je prvenstveno u komunikaciji dva kluba - Partizana i Crvene zvezde. Svi drugi klubovi, uključujući i naš imaju zajedničko stajalište - nastavak ili pokušati ostvariti normalne uvjete za održavanje lige i sređivanje papira. Cibonu nisam vidio na tom istom mlinu, odnosno ne vidim razlog zašto bi Cibona branila nečije interese, na štetu svojih interesa. Cibona je zapravo od početka bila inicijator da se pokuša napraviti kompromis, a interes klubova da se igra liga je velik.

Nebojša Čović, predsjednik C. Zvezde: - Moram priznati da sam vrlo neugodno iznenađen kako se brinulo o administrativnim stvarima, o dokumentaciji koja čini pravnu osnovu lige. Svi mi želimo igrati, ali mislim da je svima nama cilj igrati u pravno organiziranoj ligi. Mnogi kažu - svađaju se klubovi, a onda navedu primjer NBA lige. Pa, NBA liga je takva kakva jest zato što je pravno potpuno savršeno uređena. Kod nas to nije bio slučaj. Sve je trebalo biti pod konac, što je i moglo biti. Mi smo na Skupštini ABA lige u Zagrebu u prvom mjesecu to iznijeli svim klubovima. Svi smo se dobro razumjeli i donijeli jednoglasnu odluku da u roku od dvadeset dana sredimo dokumentaciju. Čujte molim Vas, dokumentacija nije bila u prostorijama ABA lige! Onda je uslijedila tužba Crvene zvezde kod Trgovačkog suda u Zagrebu s jedinom namjerom da pravno sredimo Ligu. No, tu postoji jedan mali problem. Neki ljudi jednostavno ne žele čitati. Ako vi na Skupštini odluku donesete jednoglasno, onda je stvarno morate i sprovesti. Drugo, ovdje se radi o velikim sredstvima. Mi smo posljednjih godina stigli do 1,75 milijuna eura po sezoni za tv-prava, a prethodna ekipa koja je vodila Ligu imala je nešto manje od toga za četiri sezone.

- Mi smo u vezi Eurolige za ovu sezonu šutjeli, jer mi ne donosimo tu odluku, isključivo je donosi Euroliga. Nakon toga sezona je otkazana, rečeno je da se na neki način ponavlja prošla sezona i na taj način je Crvena zvezda ušla u Euroligu. Isto tako i 2014. Niti se tu Cibona što pitala, niti Crvena zvezda. Naime, Euroliga je tada Cibonu pitala može li financijski i organizacijski igrati tu ligu. Mislim da je Cibona odgovorila da nije u mogućnosti. Ni danas mi nije jasno zašto ni država Hrvatska niti grad Zagreb to nisu podržali. Kad je Cibona tako odgovorila, Crvena zvezda je ušla u Euroligu. Nikakvih para tu nije bilo, nikad nikakve pare, ni priča oko para na relaciji između Crvene zvezde i Cibone...

- A to da nama sada odgovara neki skandal, uzburkano more, pa mi nismo mornari... i to je neistina. Osim toga, u nijednoj utakmici između Crvene zvezde i FMP-a niste mogli vidjeti da je bilo što namješteno. Mi jednostavno trebamo srediti društveni ugovor, a uostalom zašto sumnjamo u Trgovački sud u Zagrebu koji je jedini nadležan za  određene probleme. I treće, a zapravo prvo - i Partizan i Crvena zvezda i FMP dolaze iz iste države - iz Srbije. I to je bruka i sramota! Ako imaju neki problem, neka se obrate ovdje u Srbiji, imaju nadležne organe, sudove, nacionalni Savez... Mislim da nam je svima potrebna regionalna liga ako želimo veću kvalitetu. Ako želimo funkcionirati ovako na silu i pravnim nasiljem, pa znate što - nije sport napravljen da bi se netko mučio, nego da bi nam svima bio zadovoljstvo.

Ostoja Mijailović, predsjednik KK Partizan kaže: - S vremenom su se gomilali problemi, stavljali su se pod tepih i nažalost došao je trenutak da se rješavaju u nekoj velikoj mjeri u nezgodnom trenutku, kada se borimo da košarka opstane na našem tržištu. Javnost prati ono što mi radimo, ali u velikoj mjeri ono što se pojavljuje u javnosti kroz razno-razne medije jesu i plasirani tekstovi koji odgovaraju pojedincima, da li s jedne, druge ili treće strane. Javnost u nekoj pravoj mjeri ne zna što je prava istina. Partizan jest pokrenuo situaciju i lavinu, ali mi se bavimo time u posljednje dvije-tri godine i ovaj trenutak nije izabran slučajno. Ne možemo sjediti skrštenih ruku da nam Euroliga uzima jedno po jedno mjesto.

- Zemlje bivše Jugoslavije pa i šire su iznjedrile puno važnih košarkaša, važnih sportskih radnika i mislim da je naš košarkaški utjecaj u Europi puno veći nego što je sada. Čini mi se da je došlo vrijeme da se to iščisti, da polako vraćamo međunarodni ugled koji je ABA liga imala u jednom trenutku. Ostajem pri stavu i mislim da u ovom trenutku tast Filipa Čovića, odnosno prijatelj Nebojše Čovića, predsjednika Crvene zvezde, nije moralno da bude predsjednik ABA lige. To je najuži član obitelji (Filip je sin Nebojše Čovića, op. a), ne znam da li netko normalan na ovom svijetu može reći kako je realno da se to dogodi. Mi nismo ništa uvjetovali, jednostavno naše stajalište je da on ne može i ne treba biti predsjednik ABA lige. FMP je proširenjem ABA lige 2016. godine ušao u ABA ligu. Oni inzistiraju da za njih to pravilo koje je doneseno 2015. godine i koje jest sastavni dio Društvenog ugovora, da to za FMP - ne vrijedi, a da za sve klubove koji su ušli nakon 2015. godine - vrijedi...

- Također, ostajemo pri stajalištu da imamo nezavisni sud, koji će postupati po arbitražnim sporovima. Dakle, sve ozbiljne lige na svijetu prihvaćaju i priznaju Sportski sud u Lausannei i ne vidim razlog zašto bismo mi to izbjegavali, osim što to izbjegavaju neki klubovi koji možda misle da imaju neki problem... Nemam apsolutno ništa protiv Trgovačkog suda u Zagrebu, ali sam preko raznih kontakata dobio informaciju da hrvatski Trgovački sud u svom pravu recimo ne prepoznaje sukob interesa u sportu. Pošto nemamo definiran Sportski sud u Lausannei u našem Društvenom ugovoru, postoje dva načina kako otići u Lausanneu. Prvi je da jedan klub pokrene spor protiv drugog, ako ne postoji u Društvenom ugovoru upisana Lausanne, onda praktički drugi klub koji je optužen mora prihvatiti tu odluku. S druge strane, Partizan inzistira na tome, da se izmijeni Društveni ugovor u tom dijelu, i da uvrstimo uz hrvatski Trgovački sud, i sud u Lausannei. Ali, sudski postupci tamo koštaju i po nekoliko desetaka tisuća eura, čak i do sto tisuća, i klub koji je pokrenuo arbitražni postupak ako nije siguran i izgubi ga pred nezavisnim sudom, morat će platiti sudske troškove postupka.

- Naš je cilj da zauzmemo zajedničko stajalište da ABA liga bude čista liga, da nađemo adekvatna rješenja i da se izborimo kako bi ABA liga bila kvalitetna, poštovana i cijenjena, da joj vratimo stari sjaj koji je nekada imala.

Dragan Bokan, predsjednik KK Budućnost: - Nažalost, došli smo u situaciju kada je pretprošle godine došlo do velikog iznenađenja kada je Budućnost Voli osvojila ABA ligu, i te godine pobijedila Crvenu zvezdu s 5-1, došlo je do napada Crvene zvezde i gospodina Čovića prema meni osobno i prema KK Budućnost Voli. I nije problem, ako netko ima argumente da napada, ako netko ima razloga za to, zašto ne... Imamo institucije, ali otišlo se zaista ne samo korak dalje, nego puno koraka dalje. Na to moram reći kako sam ponosan da puno puta nisam odgovarao...

- Želim priznati da smo imali propust u onoj trećoj finalnoj utakmici, da je tada reagiralo vodstvo ABA lige, da sam u roku od 24 sata popravio stvari i četvrta utakmica u Podgorici se odigrala u maksimalno korektnim uvjetima. Što reći za petu utakmicu u Beogradu? Oni koji prate sport znaju da ono nisu bili uvjeti. Nažalost pritisak od rukovodstva ABA lige, možda mog korektnog odnosa i uprave Budućnosti da pokušamo biti korektni, da spasimo živu glavu i stručnog stožera i igrača i da izađemo na parket koji nije bio vruć, nego parket gdje su igrači bili izloženi udarcima, gađanjima s tvrdim predmetima, od navijača koji su bili zaduženi da maltretiraju igrače Budućnosti... Prešli smo i preko toga.

- Sve sam radio zadnjih mjeseci, s moje točke gledišta kao jednakog suvlasnika ABA lige, Budućnosti koja je suvlasnik ABA lige, da pokušam doprinijeti pomirenju između Partizana i Crvene zvezde. Nažalost, nije mi to uspjelo. Ne želim se postaviti ni na jednu niti na drugu stranu. S gospodinom Čavlovićem sam izvrsno surađivao, ali me jako čudi postupak Cibone iz sastanka u sastanak i svega onoga zbog čega se sve ovo događa.

- Ovih dana gospodin Nebojša Čović blokirao je račun ABA lige u Zagrebu. Svih jedanaest prisutnih klubova na posljednjem sastanku, devet klubova plus dva koji nemaju pravo glasa - dobio sam suglasnost i pokušat ću sa svojim pravnim timom i pravnim savjetnikom ABA lige u Zagrebu deblokirati račun kako me ovlastila većina klubova. Ako želimo zadovoljiti obje strane, onda će to teže ići. Netko mora biti nezadovoljan. Unatoč svemu, smatram da smo svi zainteresirani da se liga održi.

- Uz to, svim Savezima u bivšoj državi, a dobro sam informiran kroz komunikaciju koju imaju, praktički uvijek na svim sastancima, kontaktima, jedna od glavnih tema im je kako da Savezi preuzmu ABA ligu. Prema tome, mislim da smo kao klubovi napravili dobar potez i posao da ne želimo da nam nitko uzima naše investicije, jer sam siguran da ABA liga može doći do budžeta od pet milijuna eura po godini...

Uz Budućnost, spominje se još jedan klub kao svojevrsni miritelj u sadašnjoj situaciji - Cedevita Olimpija. Direktor Davor Užbinec: - Ta cijela situacija kreće sa zavrzlamom od prije nekoliko sezona kada nisu kompletno uređeni svi pravni dokumenti. I samo da kažem nisu to pravne situacije koje su dovodile situaciju da je tu bilo nekih prevara. Ne... To je pravno uređenje koje je potrebno napraviti. Na kraju prošle sezone menadžmentu nije produžen ugovor i tu je nastao zrakoprazan prostor. Nema tu nekih strana. To da je devet klubova na jednoj strani, a Crvena zvezda, FMP i Cibona na drugoj - nije tako. Tu su Partizan i Crvena zvezda svaki na svojoj strani. Svi ostali klubovi prvenstveno se žele baviti sportom i žele da to bude jedna normalna, sportska liga, gdje će se isključivo pričati o sportskom rezultatu .

- Početak lige se približavao i jednostavno nismo imali usvojene osnovne dokumente kako bi Liga mogla uopće početi. I tada smo na neki način, Budućnost i Cedevita Olimpija napravili jednu inicijativu, i ostali klubovi smo smatrali da se Skupština održi, da moramo na neki način usvojiti "bylaws", odnosno propozicije. To se sve događa osam dana prije početka lige, što je s jedne strane vrlo, vrlo neozbiljno. Siguran sam da svi klubovi žele ovu ligu, žele igrati, ali opet neki klubovi žele da to bude pod njihovim uvjetima.

- S naše strane glavni cilj bio je da Liga počne i da tijekom početka Lige riješimo pravne probleme koje imamo i osnovne nesuglasice koje se javljaju. Smatram da Partizan treba dati punomoć da se može prebaciti suvlasnički dio na FMP, isto tako smatram da Crvena zvezda mora povući tužbu koju je napravila. Također, da se tad svi (klubovi) trebamo zatvoriti u prostorije i dok ne riješimo probleme, ne izlaziti van. To što ste praktički sve relevantne ljude okupili ne za jedan stol, već za jedan mikrofon i nama treba biti svojevrsni pokazatelj kako bi trebali funkcionirati i na tome u osobno ime, u ime našeg kluba, a i mogu reći u ime svih sudionika ABA lige zahvaljujem na Vašoj inicijativi za ovakvu emisiju.

I za kraj - bivši čelni ljudi regionalne košarkaške lige.

Krešimir Novosel: - Zna se dobro da su klubovi vlasnici i da je za sve potrebna suglasnost apsolutno svih klubova-vlasnika. A znamo jako dobro kako su "kvalitetni odnosi" između klubova, pogotovo pojedinih u ABA ligi. To su uvijek  bili i najveći problemi oko pojedinih stvari.

Roman Lisac: - I danas mislim da vlast klubovima - to ne ide... Zbog toga što klub želi danas, ne sutra, danas i sada na utakmici pobijediti, dobiti bodove, biti prvi na ljestvici. I zato, mora biti neka vrsta neutralnosti. Mislim da klubovi apsolutno moraju doći pameti i odstupiti korak natrag i prepustiti vođenje lige ljudima koji će za to biti zaduženi. Nikada nije izašlo toliko igrača u NBA, u Europu, nego u vrijeme te lige, u tih 20 godina. I - nije problem u novcu, problem je u vođenju.

Riječ je o jubilarnoj, 20. sezoni regionalne lige. Prošla se nije završila zbog pandemije koronavirusa, a i ova će prema svemu sudeći upravo tom natjecanju, ali i košarci uopće vjerojatno donijeti još mnoštvo novih izazova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!