Hrvatske košarkašice u četvrtoj grupi nositelja za ždrijeb EuroBasketa

03.03.2021.

14:25

Autor: Hina

Ivana Dojkić

Ivana Dojkić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija svrstana je u četvrtu grupu nositelja za ždrijeb EuroBasketa koji će biti održan 8. ožujka (12 sati) u Valenciji, objavila je u priopćenju FIBA Europa, europski ogranak Međunarodne košarkaške federacije.

U istoj grupi s Hrvatskom su Slovačka, Bosna i Hercegovina te Grčka, koje ne mogu biti suparnici našim košarkašicama.


Najviše postavljene su reprezentacije sudomaćina, Španjolska i Francuska, Srbija te Belgija. U drugoj skupini su Švedska, Rusija, Slovenija i Italija, a u trećoj Bjelorusija, Češka, Crna Gora i Turska.


Nositelji su određeni prema rezultatima reprezentacija na prošlom EuroBasketu, kao i u kvalifikacijama za završni turnir koji je na rasporedu u Španjolskoj i Francuskoj od 17. do 27. lipnja ove godine.


Reprezentacije će biti raspoređene u četiri skupine po četiri. Već prema običaju, sudomaćini su mogli birati po jednu reprezentaciju - partnera. Francuska je izabrala Belgiju pa će te dvije reprezentacije biti nositelji svake od dviju skupina kojima će domaćin biti Strasbourg. Španjolska je birala Slovačku i bit će smještene u istu od dviju skupina kojima će domaćin biti Valencia.


Iz toga je jasno da Hrvatska ne može biti u skupini sa Španjolskom i Slovačkom te da će Srbija biti prvi nositelj jedne od skupina u Valenciji u koju može dospjeti i hrvatska reprezentacija. No, veći su izgledi da će izabranice Stipe Bralića biti u jednoj od skupina kojoj je domaćin Strasbourg, dakle s Francuskom ili Belgijom.


Uz grupnu fazu, u Strasbourgu i Valenciji će biti odigrana i po dva pripadajuća četvrtfinala, dok će svim utakmicama završne faze turnira, polufinalima i dvobojima za odličja, domaćin biti Valencia.
Hrvatskim košarkašicama će to biti prvi nastup na završnici EuroBasketa od 2015. kad su na turniru u Mađarskoj i Rumunjskoj osvojile 12. mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!