13:34 / 01.04.2020.

Autor: A.M./HRT

HKS prekida sezonu, nema prvaka, sljedeće sezone sve ispočetka

Predsjednik HKS-a Stojko Vrankovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik HKS-a Stojko Vrankovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski košarkaški savez odlučio je prekinuti sva natjecanja, a prvak za ovu sezonu neće biti proglašen.
Hrvatski košarkaški savez odlučio je prekinuti sva natjecanja, a prvak za ovu sezonu neće biti proglašen.
U sljedećoj sezoni 2020./2021. "preslikat" će se početne startne pozicije s početka sezone 2019./2020., koje kao da nije bilo.

Vijest sa stranica HKS-a prenosimo u cijelosti:

- Zbog sprječavanja širenja nCoV bolesti (virus COVID-19), sukladno preporuci Civilnog stožera Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je putem elektroničke sjednice donio Odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019/2020 .

U ligama koje vodi Hrvatski košarkaški savez neće se proglasiti prvak niti određivati poredak, a u sezoni 2020/21 u svakoj pojedinoj ligi nastupiti će isti klubovi koji su nastupali u sezoni 2019/20.

Vodstvo HKS-a, Komisija za sustav natjecanja te predstavnici klubova i ostalih košarkaških udruga posljednjih su tjedana bili u dnevnom kontaktu te je nakon ekstenzivnih konzultacija Upravnom odboru HKS-a upućen prijedlog odluke koji je jednoglasno prihvaćen.

Ova se odluka može, ovisno o budućim okolnostima, uputama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ili sukladno eventualno donesenim promjenama u sportskim aktima, djelomično promijeniti o čemu će biti donesena pravodobna nova odluka.

Naime, s obzirom na izgledno tešku gospodarsku situaciju koja očekuje sve klubove i košarkaške djelatnike, HKS je danas, 1. travnja, uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu Središnjem državnom uredu za šport i Hrvatskom olimpijskom odboru, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Zakon o sportu propisuje kako se sustav natjecanja mora donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava, a kako su sva sportska natjecanja, pa tako i košarkaška, stala te, shodno tome, dolazi do raskida ugovora između klubova i igrača, ali i ostalih sportskih djelatnika, uključivši i trenere, fizioterapeute, administrativno osoblje, ali i ono najvažnije – ugovora kojima se klubovi i ostale sportske udruge financiraju, nije izgledno da će se moći poštivati sustav natjecanja koji je trenutno na snazi.

„Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći u rujnu ili listopadu kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport. Samim time, želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu“, pojasnio je srž upućene molbe predsjednik HKS-a Stojan Vranković.

U svjetlu izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, Upravni odbor HKS-a donio je odluku o prekidu natjecanja za sezonu 2019/2020.https://t.co/PrmjqW7RRQ — hks_cbf (@CbfHks) April 1, 2020

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!