22:30 / 14.04.2020.

Autor: Željko Kapelari/HRT

Gjergja: Zadarski košarkaški identitet odavno je izgubljen

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U vrijeme pandemije koronavirusa legenda zadarske košarke Giuseppe Pino Gjergja od kuće prati sva zbivanja vezana uz sport.
Legenda zadarske košarke Giuseppe Pino Gjergja dane pandemije koronavirusa kao i velika većina provodi kod kuće odakle prati sva zbivanja vezana uz sport, poglavito košarku i njegov KK Zadar. Kao i obično kad se razgovora s Pinom razgovor je zanimljiv.

Ovog vitalnog 83-godišnjaka nemila je situacija vezala za kuću iako je njegova svakodnevica bila odlazak u dvoranu na trening i basket.

- Da, kući sam. Nažalost, svi smo blokirani u svojim kućama i nitko ne zna kada će ova nesreća završiti. Ali nisam se opustio. Kao i svi ostali sportaši i ja svoje vježbe radim na balkonu, rekreiram se i što se toga tiče nema problema. Ponekad prošetam tamo gdje nema puno naroda, a vrijeme kratim i uz poneku dobru knjigu ili film. Čudna je ovo situacija ali se polako navikavam. Jer sa svakim dobrim i zlom morate naučiti živjeti. To je ujedno i sukus svega. Biti tolerantan, strpljiv i uvažavati bližnjega svoga, kaže Gjergja.

Prekid Prvenstva Hrvatske Zadar je dočekao na prvom mjestu, a u ABA ligi na posljednjem. U Hrvatskom košarkaškom savezu odlučili su kako se prvak ipak neće proglasti prema trenutnom stanju na ljestvici. Gjergja smatra da je Savez odlučio ispravno.

- U ovom trenutku je teško biti pametan. Nemoguće je bilo nastaviti s natjecanjem u trenutku kada nitko ne može sa sigurnošću reći kako će se situacija razvijati dalje. I FIBA i sve ostale nacije su donijele neke nepopularne odluke, ali u ovom trenutku nema drugih rješenja. Teško je prema trenutom stanju na ljestvici reći tko bi u Hrvatskoj na kraju završio prvi. Ali kada pričamo o Prvenstvu Hrvatske moram reći kako je ono tragikomično. Postoje samo dvije momčadi, Cibona i Zadar. Kako se nije moglo odigrati do kraja ova se odluka saveza jednostavno mora prihvatiti. Nema zbora oko toga, rekla je zadarska košarkaška legenda.

Potpuno drugačija situacija je u ABA ligi gdje neizvjesnost oko nastavka natjecanja još uvijek traje. Ukoliko se tamo odluči da se prvenstvo nastavlja, Zadar je najveći favorit za ispadanje jer se nalazi na posljednjem mjestu. No, kako su mnogi pobornici stava da Zadru ABA liga i nije potrebna, pitanje je koliko bi se ispadanjem uopće izgubilo.

- To uopće nije pitanje. Pravo pitanje glasi gdje je nestao zadarski košarkaški identitet koji je izgubljen odavno? Mene su iz kluba otjerali prije 11 godina, a u četiri godine što sam ja vodio Zadar o svemu se vodila briga i puno se manje trošilo. U to vrijeme bilo je mnogo jakih momčadi, a mi smo osvojili pet trofeja. I Kup Kupova koji smo igrali bili smo u finalu u Torinu, rekao je Gjergja.

Više pročitajte na stranicama Radio Zadra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!