Dopredsjednik Sunsa traži ostavku vlasnika kluba

16.09.2022.

09:21

Autor: A.M./Hina

Vlasnik Phoenix Sunsa Robert Sarver

Vlasnik Phoenix Sunsa Robert Sarver

Foto: Rick Scuteri / USA TODAY Sports/File Photo

Dopredsjednik i manjinski dioničar NBA momčadi Phoenix Sunsa Jahm Najafi pozvao je na ostavku vlasnika kluba Roberta Sarvera, suspendiranog na godinu dana zbog rasističkog i mizoginog ponašanja.

NBA liga suspendirala je vlasnika Phoenix Sunsa na godinu dana i kaznila ga s deset milijuna dolara zbog rasističkog i mizoginog ponašanja.


Međutim, dio medija, igrača i navijača smatra kako je kazna preblaga. S njima se složio i dopredsjednik Sunsa, iransko-američki milijarde Najafi.


- Ne mogu, u dobroj vjeri, sjediti prekriženih ruku i dopustiti našoj djeci i budućim generacijama navijača da misle da je ovakvo ponašanje opravdano zbog bogatstva i privilegija, napisao je u pismu koje je pribavila Arizona Republic.


- Stoga, u skladu s mojom obvezom da pomognem u iskorjenjivanju svih oblika rasizma, seksizma i pristranosti, kao dopredsjednik Phoenix Sunsa, pozivam na ostavku Roberta Sarvera, rekao je.

Vlasnika momčadi za koju igra hrvatski košarkaš Dario Šarić, a koja je 2021. dogurala sve do NBA finala, tereti se za korištenje zabranjenog izraza kojim se referira na crnce i za brojne slučajeve neprimjerenog ponašanja prema zaposlenicima. Također, je optužen da je uznemiravao zaposlenike, koristio seksualno konotiran riječnik, kao i "riječi koje ne uzimaju u obzir rasnu osjetljivost".


- Nemam interesa postati većinski dioničar, ali ću neumorno raditi kako bih osigurao da se sljedeći voditelj tima odnosi prema svim dionicima s dostojanstvom, profesionalizmom i poštovanjem, zaključio je Najafi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!