"Domaći trener, igrači i simbioza s navijačima je ono što želim"

02.07.2022.

16:50

Autor: Željko Kapelari/Radio Zadar/HRT

Denis Pleslić

Denis Pleslić

Foto: Filip Brala/24sata / PIXSELL

Denis Pleslić vratio se u Košarkaški klub Zadar nakon sedam godina, preuzevši funkciju sportskog direktora. Nakon sinoćnjeg imenovanja od strane Nadzornog odbora, Pleslić će potpisati trogodišnji ugovor, a prvi intervju kao novi glavni čovjek struke KK Zadra dao je za program Radio Zadra.

- Hvala Nadzornom odboru na ukazanom povjerenju. Moj plan i program se bazira na zadarskim igračima, odnosno na uvođenju igrača iz omladinskog pogona u seniorsku selekciju i to tako da oni postanu nosioci igre, a ne samo da prođu kroz seniore i onda odu negdje drugdje gdje postanu nosioci pa se eventualno vrate. Želim da Zadar planski razvija igrače kroz svoj sustav, kazao je Pleslić pa dodao.


- Drugi cilj je da seniorsku momčad podignemo na razinu da bude dugoročno konkurentna te da za početak ostvari preko 50 posto pobjeda, što posljednjih desetak godina nije bio slučaj. I to možda već od prve ili svakako druge sezone.


Osvrnuo se Pleslić i na relaciju momčad – navijači, koja u zadarskoj košarci uvijek ima posebnu težinu.


- Uz pravilnu selekciju i doselekciju mislim da možemo doći do željenog cilja, a onda samim time i postići da simbioza s navijačima bude na mnogo višoj razini te da oni prepoznaju naš rad. Moramo vratiti to da navijači Zadra doista budu šesti igrač momčadi, što je u posljednje vrijeme nažalost došlo do neke granice. Tako će igrači na parketu imati maksimalno samopouzdanje i moći dati maksimum svojih mogućnosti.


Iako je sedam godina izbivao iz kluba, Pleslić nije izbivao iz košarke.


- Pratio sam sve, ne samo Zadar, nego i hrvatsku i europsku košarku. Poznajem kriterije igrača koji su potrebni za razinu u kojoj se natječemo. Sada nas prvo očekuje odabir trenera, koji će također biti sa zadarskog područja. Želimo stvoriti priču za koju će se navijači vezati i biti konkurentni u svim natjecanjima u kojima igramo.


Kao jedan od glavnih kandidata za mjesto trenera spominje se Danijel Jusup. Ima li tu istine?


- Već sam obavio neke razgovore, ali kada bude službeno svi će biti o tome obaviješteni. Ono što je sigurno, bit će zadarski trener.


Omladinski pogon?


- Njega moramo bazirati najviše na individualnom radu. On u trenažnom procesu mora biti ispred broja utakmica i da to bude dril kroz koji će igrači svoje individualne vještine podići na najvišu mogući razinu, dakle i dodavanja i šutiranje i dribling i individualnu tehniku i taktiku. To je ključ, a kasnije je to lako ukalupiti u kolektivnu taktiku. Jer ako igrač to nema, onda i kolektivna taktika pada u vodu. Osim toga, želim da imamo intenzitet na najvišoj mogućoj razini i da tome doprinese svaki igrač koji je u sastavu, bilo da igra 5, 10, 15 ili 20 i više minuta.


Ostaje li Tihomir Bujan voditelj omladinskog pogona?


- Razgovarat ću sa svima koji su bili u klubu i nakon toga ćemo posložiti trenersku križaljku u omladinskom pogonu, zaključio je novi sportski direktor KK Zadra u razgovoru za Radio Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!