22:22 / 26.09.2020.

Autor: Lovorko Magdić/K.L./HRT

Direktor Cibone ekskluzivno objasnio što se događa s ABA ligom

Domagoj Čavlović (Goran Stanzl/PIXSELL)

Domagoj Čavlović (Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Direktor Cibone i bivši predsjednik ABA lige Domagoj Čavlović dopisom se "oprostio od ABA lige".
Direktor Cibone i bivši predsjednik ABA lige Domagoj Čavlović dopisom se "oprostio od ABA lige", a u razgovoru s Lovorkom Magdićem za Hrvatski radio komentirao je trenutačno stanje s regionalnim košarkaškim natjecanjem koje bi ipak trebalo početi 3. listopada.

- Apsolutno je to istina i stojim iza toga, učinio sam to jer smo jednostavno donijeli sami sebe, mi klubovi koji smo vlasnici lige, u situaciju da donosimo neophodne odluke za start lige sedam dana prije početka sezone što je za jedno takvo natjecanje zaista neodgovorno i neozbiljno. Osobni animoziteti su prevladali, došlo je do nekih ucjena i sve to je dovelo do toga da smo se našli u pravnoj i administrativnoj blokadi te iskreno mislim da još nismo izašli iz nje iako jučer i danas je bio sastanak većeg broja klubova, iako se bojim da je sve napravljeno neozbiljno. Sve što je danas odlučeno šturo i neprecizno izglasano tako da, nažalost, ima puno više rupa za komplikacije u budućnosti. To mi kao Cibona ne želimo da se događa, u budućnosti bi se neke odluke mogle osporavati.

Čavlović je kao bivši predsjednik ABA lige sazvao skupštinu koja se trebala održati u petak prijepodne, ali problem je bio taj što Partizan ne pristaje na mogućnost da po rotirajućem predsjedništvu vodi Zoran Tošković iz FMP-a koji je otac supruge Filipa Čovića, sina Nebojše Čovića iz Crvene zvezde. Partizan i Crvena zvezda su u sportskom ratu, a FMP se računa, za jedan dobar dio klubova, kao klub koji je pod okriljem Crvene zvezde više nego što bi to u sportskom smislu trebao biti. I do toga nije došlo, a Crvena zvezda, FMP i Cibona nisu bili na jučerašnjem sastanku, objasnio je Magdić.
 
- Tako je, sazvao sam skupštinu u dogovoru s velikom većinu klubova. Ideja je bila da izglasamo sve stvari koje su neophodne da liga može startati, u međuvremenu je stiglo do nekih dopisa, ucjena i samim tim, prema mom sazivu te skupštine i prema tekstu u prilogu. Moja ideja je bila, da ako se svi slože, tako napravi i provede. Prvo je Partizan poslao svoj dopis kojim je postavio neke uvjete, a zatim Zvezde dopis kojim nije priznala način sazivanja skupštine - tada sam zaključio da nema potrebe da ja tu skupštinu vodim ili da se održi, govori Čavlović te nastavlja:

- O kojim se preprekama i ratovima radi, ja u to ne želim ući. Jasno sam dao do znanja da ne želim zauzimati strane. Mislim da za svake konkretne odluke morali bi biti apsolutno jednoglasni.

Dao je i svoje mišljenje o tome može li klub sa svojim razvojnim klubom biti u istom rangu natjecanja.

- Nažalost, nije baš istina da ni u jednoj ligi ne postoje razvojni klubovi koji su igraju u istom rangu. U velikom broju nacionalnih prvenstava igraju, bilo je u našem prvenstvu. Ta situacija je neminovna jer postoje klubovi koji imaju toliko novaca da mogu imati dva ili tri kluba, dok ima onih koji se vode za goli život. Osobno nemam ništa protiv da netko ima i dva kluba ukoliko nema zakulisnih igara i da drugi klub može biti reprezentativan i da zadovoljava kriterije koje određeno natjecanje traži od njega, rekao je Čavlović koji danas nije bio na cijelom sastanku klubova ABA lige.

- Nisam bio zadovoljan na način kako su se usvojile propozicije natjecanja, to je bitan dokument. Različite stvari se mogu različito tumačiti. Taj dokument se ne može mijenjati nakon dva, tri kola. Nakon takvog usvajanja ja sam napustio sastanak, zaključio je Čavlović.  

Poslušajte cijeli razgovor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!