17:08 / 28.08.2020.

Autor: A.M./HRT

Cibona se nada kolektivnom imunitetu na COVID-19 i mirnoj sezoni

Toni Nakić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Toni Nakić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Početkom tjedna objavljeno je kako je koronavirusom zaražena skoro dijela momčad Cibone, iako je većina bez simptoma ili s blažim simptomima.
Početkom tjedna objavljeno je kako je koronavirusom zaražena skoro cijela momčad Cibone, iako je većina bez simptoma ili s blažim simptomima. Svima je određena samoizolacija do 5. rujna, a u Savskoj se nadaju da će iz svega proizaći nešto dobro, kolektivni imunitet za stanare Draženovog doma i miran nastavak sezone. Tako je klub objavio mišljenje neimenovanog epidemiologa o situaciji: - Kao jedna mala zatvorena sredina ste sigurno neko vrijeme, prema sadašnjim saznanjima, zaštićeni, jer ćete praktički svi preboljeti koronavirus. Tu manje govorimo o kolektivnom imunitetu, a više o njihovom osobnom imunitetu koji bi, prema ovome što sada znanost kaže, trebao trajati određeno vrijeme, a hoće li to biti pet ili šest mjeseci, to sad ne možemo znati. Literatura zasad spominje tek 3-4 čovjeka koja su se ponovno zarazila, a u svakoj bolesti možemo naći takve iznimke.O eventualnim dugoročnim posljedicama koronavirusa kaže:
- Posljedice sigurno ovise o tome kolika je težina bolesti. Tu se radi o bolesnicima koji imaju minimalne simptome ili su asimptomatski, pa po tome ne bi trebali imati nekakve posljedice. Naravno da oni koji završe na intenzivnoj njezi na respiratorima mogu imati probleme s plućima, disanjem, koji ostaju i nakon bolesti, kao i s drugim upalama pluća. Što je bolest lakša, oporavak je kraći i manja je vjerojatnost da će bilo kakvih posljedica biti. Znanost nas uči da više od 90 posto ljudi to preboli kao jednu običnu prehladu i da su to poslije zdravi ljudi, tako da tu ne bi trebalo biti nekih većih problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!