Bosna i Hercegovina zbog nedostatka financija ne igra na Eurobasketu?

23.07.2022.

16:21

Autor: K.L./HRT

Jusuf Nurkić

Jusuf Nurkić

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine objavio je priopćenje u kojem ističe da su nastupi košarkaških reprezentacija na velikim natjecanjima ovog ljeta pod upitnikom zbog nedostatka financija.

Muška seniorska reprezentacija igra na Eurobasketu, a ženska povijesno na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Ranije po dvije kadetske i juniorske reprezentacije igraju na europskim prvenstvima.

- Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme naših nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija, kojima smo itekako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, financijsku konstrukciju jednostavno ne uspijevamo zatvoriti, stoji u priopćenju te se nastavlja:

- Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignoriranje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

- Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopće budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska natjecanja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati sudjelovanja na spomenutim natjecanjima.

Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i općinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima europskih i svjetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati što čestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrška. Ne okrećite glavu, navodi se u priopćenju.

Muški Eurobasket, na kojem bi trebala igrati i najveća BiH zvijezda Jusuf Nurkić, igra se od 1. do 18. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!