"Ulazimo u neko novo, nesigurno i turbulentno vrijeme za olimpijski sport"

06.08.2021.

21:36

Autor: K.L./HRT/Nippon

Petar Gorša

Petar Gorša

Foto: HTV / HRT

Hrvatski strijelci Petar Gorša i Miran Maričić gostovali su uz trenera Branka Pereglina u HRT-ovoj emisiji Nippon o Olimpijskim igrama u Tokiju.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Gorša ostvario je svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom debiju na OI Miran Maričić osvojio šesto mjesto.

- Ovo je najveći uspjeh hrvatskog streljaštva u ovoj disciplini. Imamo jedan pozitivan trend za Olimpijske igre u Parizu, rekao je Gorša na početku, dok se Maričić osvrnuo na svoje početke:

- Neki kažu da Bjelovar ima ono nešto za streljaštvo. Bila je to ljubav na prvi pogled, bilo je dobro društvo, svidjelo mi se streljaštvo i ostao sam u tom sportu, rekao je Maričić.

Gorša je ukratko opisao i disciplinu u kojoj su se natjecali, nazvavši su "kraljevskom".

- To je najkompleksnija disciplina, zovu ga streljačkim maratonom, puca se u tri streljačka stava, ukupno vrijeme gađanja je 2 sata i 45 minuta. Na kraju 120 hitaca, maksimalni broj hitaca je 1200 krugova. Mi smo u kvalifikacijama imali 1178 i 1176 što je bilo dovoljno za plasman u finale, objasnio je Gorša.

- Dosta su mi pomogli savjeti Petra, dodao je mlađi Maričić.

Streljaštvo je bilo jedan od devet sportova koje se pojavilo na prvim Olimpijskim igrama.

- Čak je i Pierre de Coubertin nastupao na prvim Igrama u disciplinama pištoljima. Imamo dugu tradiciju i nadam se da ćemo se tu dugo zadržati. Svjedočimo jednom trendu komercijalizacije i više to odlazi u jednom smjeru "entertainmenta" nego sporta i struke. Bojim se da se polako, ali sigurno udaljavamo od pravih sportskih vrijednost na kojima su sport gradile generacije prije mene. Ulazimo u neko, novo i nesigurno turbulentno vrijeme za olimpijski sport, objasnio je Gorša.

Emisija Nippon

Emisija Nippon

Foto: HTV / HRT

- Svaki trening mi je novi izazov i zabava. Vidim se još dugo u ovom sportu, rekao je Maričić.

O ulozi trenera govorio je Pereglin.

- Na samom natjecanju trener može malo. Trener je najvažniji kad strijelci počinju, a kad već savladaju stvari, on je samo "prometnik". Danas postoji tehnologija koja kontrolira sve, puno je jednostavnije s trenerom. Ali ona osnovna učenja važno je da ih se prođe s trenerom, objasnio je Pereglin.

Cijelu emisiju pogledajte na HRTi-ju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!