16:45 / 26.07.2021.

Autor: (N)ippon/HTV2

Najtrofejniji vaterpolski trener Ratko Rudić za HTV o reprezentaciji

Najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić

Najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić

Foto: (N)ippon / HTV2

Muška vaterpolska reprezentacija pobjedom protiv Kazahstana otvorila je olimpijski turnir. Svjetski, europski i olimpijski prvak s Hrvatskom te najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić  za HTV-ovu emisiju (N)ippon rekao je kako je očekivao pobjedu Barakuda.  

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Smatra kako je Obradović, koji je ponovno u reprezentaciji nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. jedan od najtalentiranijih igrača sa sjajnim osjećajem za loptu:

- On je polifunkcionalan igrač, može igrati i beka, i centra i vanjskoga. Bio mi je jedan od najdražih igrača kojeg sam mogao koristiti za bilo kakve kritične situacije. Drago mi je da ga je Tucak ponovno pozvao. 

Kad je o ostalim igračima riječ, kaže da imamo dva klasična beka, koji su jako dobro igrali, a prokomentirao je isključenja za koja smatra kako ih mora biti. Iako su se pravila vaterpolske igre s vremenom mijenjala, kaže da se malo toga zapravo promijenilo.

Prokomentirao je prosjek godina hrvatske reprezentacije, koja jedina ima prosjek iznad 31 godine. Rudić smatra kako su igrači obavili period priprema jako dobro, i da stariji igrači danas mnogo više žive sportski način života.

- Metodologija treninga pomaže starim igračima da održavaju svoju formu. Ono što je po meni najvažnije je motivacija – ako je igrač jako motiviran, nikakve godine nisu toliko bitne. Kombinacija mladosti i iskustva je najbolja stvar, ističe i dodaje kako je znatna prednost i visina hrvatskih igrača koji na toj ljestvici drže drugo mjesto.

S obzirom na pandemiju, uvjeti natjecanja i atmosfera nisu onakvi kao što su inače. Rudić kaže da mu je žao što igrači nemaju priliku osjetiti sve ono što Olimpijske Igre inače pružaju.

- Kad gledam Olimpijske Igre, osjećam ogromno uzbuđenje, to nije samo sport. I ako ti ne ostane medalja, ostaje ti taj san – to je nešto što se pamti čitav život. Mislim da će i oni biti zadovoljni s onim što im se pruža, ali neće imati kompletan dojam o tome kakve je atmosfera i život Olimpijskih igara, kaže.

Dosta se govori da plivački moćne reprezentacije ulaze u prvi plan vaterpola – Rudić smatra da je to plivanje jedan od važnijih elemenata koje ekipa mora posjedovati.

- Pored Španjolaca, i mi smo ekipa koja je plivački dobro pripremljena. Vidjet ćemo koliko će to plivanje trajati, i da li će se moći održati ritam igre čitav turnir, i poslije same faze eliminacije. Ako to bude, zaista ćemo moći reći da gledamo vaterpolo vrhunske kvalitete, dodao je.

Sljedeći protivnik Hrvatske je Australija, što Australcima neće biti nimalo lako, smatra Rudić.

- Nisu imali dovoljan broj pripremnih utakmica. Drugi im je problem što je njihov najjači centar, John Case, napustio igranje, ali dobili su Splićanina Gorana Tomaševića – vrlo dobar plivač, fizički jak, polifunkcionalan igrač. Vjerojatno će dosta dobro zamijeniti Casea. Ekipa je za svaki respekt, i Hrvatska se ne može opustiti u toj utakmici, smatra.

Kaže kako pritisak da se nastavi uspjeh s prijašnjjih Igara postoji, ali da je to normalno.

Mi živimo s pritiskom, ali ako si naviknut na njega, lako ćeš se suprotstaviti bilo kojem protivniku. Ako treniraš i pripremiš se kako treba, onda ulaziš u utakmice i to ide samo po sebi, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!