11:49 / 22.07.2021.

Autor: A.M./HRT

Japanci nas vide kao sportsku velesilu s vrhunskom tunom i Matom Rimcem

Veleposlanik Dražen Hrastić i Mihovil Horvat

Veleposlanik Dražen Hrastić i Mihovil Horvat

Foto: HTV / HRT

Veleposlanik Hrvatske u Japanu Dražen Hrastić razgovarao je s našim Mihovilom Horvatom o atmosferi u Japanu uoči Olimpijskih igara, hrvatskoj prepoznatljivosti u Zemlji izlazećeg Sunca, ali i nekim lokalnim običajima nama teško shvatljivima.

- Život u Tokiju je istovremeno jako lijep i jako težak. Japan je država u kojoj sve dobro funkcionira i koja je jako dobro organizirana i očekuje se da svi poštuju pravila koja nisu nužno uvijek do kraja razumljiva, ali su na kraju jako korisna.


Neke stvari koje se ne rade?


- Nije pristojno puhati nos na ulici, u pravilu se na ulici ne jede, a u javnom prijevozu se ne razgovara i ne gura se. Na kraju sve jako dobro funkcionira.


Kako se Japanci sad osjećaju oko Igara?


- Oni su se jako veselili, i općenito japansko stanovništvo i njihova politička i društvena elita, no zbog epidemije koronavirusa taj entuzijazam je splasnuo i sad većina Japanaca misli da nije trebalo imati Olimpijske igre, i to isključivo zbog opasnosti od zaraze koronom. Tu bih dodao da Japan ima 11 mrtvih na 100.000 stanovnika, što je jedan od najmanjih postotaka na svijetu. No istovremeno su prihvatili činjenicu da se Igre održavaju, ponosni su na to što je Japan domaćin i imaju velika očekivanja od svojih predstavnika, tako da su tu neki miješani osjećaji.

Kakva je percepcija Hrvatske u Japanu?


- Jako dobra. Uglavnom je Hrvatska ovdje prepoznata kao zemlja iznimnih prirodnih ljepota i kulturne baštine, kao sportska velesila i kao top turistička destinacija. U zadnjih pet godina prepoznati smo kao država iz koje dolazi jedna od najboljih, možda i najbolja tuna koja se može naći na japanskom tržištu. Najbolji sushi restorani poslužuju hrvatsku tunu. To bi bila četiri glavna područja u kojima smo prepoznati i dobro brendirani. Sve smo prepoznatljiviji po video igricama i aplikacijama vezanima za mobilnu telefoniju. Jako je popularan i Mate Rimac i očekujemo da će prva Nevera uskoro biti viđena na japanskim cestama.


Koliko je Hrvata u Japanu?


- U Tokiju ima 100-njak, a u Japanu oko 200 Hrvata, zaključio je veleposlanik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!