Ivan Kvesić u subotu u borbu za odličje

06.08.2021.

06:54

Autor: Lovorko Magdić/I.Ž.K./HRT

Ivan Kvesić, Danijel Vučić, Anđelo Kvesić

Ivan Kvesić, Danijel Vučić, Anđelo Kvesić

Foto: HKS / Press

Ivan Kvesić jedini je hrvatski predstavnik u karateu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Prvi put u povijesti karate je dio olimpijskog programa. Na Igrama u Tokiju natjecanja u karateu počela su u četvrtak, a posljednjeg dana karate programa, u subotu, u kategoriji +75 kg nastupit će i Ivan Kvesić, jedini hrvatski predstavnik na OI-ju.

Kvesić je aktualni svjetski prvak u kategoriji do 84 sa SP-a u Madridu prije tri godine, osvajač pojedinačnog srebra i dvije bronce s EP-a, te brončani  i aktualni zlatni s ekipom, ostvarenim na EP-u u Poreču u svibnju. Bio je i pobjednik Europskih igara u Minsku 2019.

Kvalifikacijski ciklus za izravni plasman u Japan trajao je dvije godine kroz 22 turnira koja su se bodovala za konačan učinak. Kvesić je jedini od naših natjecatelja koji je izborio izravni plasman. Dodatne kvalifikacije održane su u Parizu pred dva mjeseca, u kojima je bilo neophodno osam ili devet borbi u jednom danu za završni plasman na OI. Na tom turniru Hrvatska nije izborila dodatni nastup u Tokiju.

Kvesić se po dolasku u Japan pripremao u Tokamachiju, gradu koji je nakon nogometne reprezentacije na SP-u 2002. ugostio brojne hrvatske sportaše. Kvesić je sudionik olimpijske kategorije +75 kg, koja je nastala spajanjem poluteške (-84 kg) i teške kategorije (+84 kg), dvije tradicionalne kategorije u karateu na EP-u i SP-u.

Nastupa deset natjecatelja, od kojih je po pet svrstano u dvije skupine. Kvesić je u B skupini, njegovi su protivnici Tareg Hamedi iz Saudijske Arabije, Iranac Sajad Ganjzadeh, Kanađanin Daniel Gaysinsky, te Amerikanac Brian Irr.

U skupini A su Nijemac Jonathan Horne, Gruzijac Gogita Arkania, Turčin Ugur Aktaš, predstavnik Kazahstana Daniyar Yuldashev i domaći natjecatelj Ryutaro Araga.

Prvu borbu Kvesić bi trebao imati u subotu u 10.04 po našem vremenu, a unutar nešto više od sat vremena ostale borbe u skupini.

Po dva najbolja iz svake skupine plasirat će se u polufinale koje je na rasporedu u 12.35, a finale kategorije +75 kg predviđeno je u 13.05 po našem vemenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!