Bivši olimpijac Marko Banović: Sinkovići su sportaši u kojima postoji nešto što ni trener ne zna

26.07.2021.

17:00

Autor: (N)ippon/HTV2

Marko Banović, veslački trener i bivši olimpijac u HTV-ovoj emisiji (N)ippon

Marko Banović, veslački trener i bivši olimpijac u HTV-ovoj emisiji (N)ippon

Foto: (N)ippon / HTV2

Veslanje je postalo jedan od sportova u kojem smo proteklih godina navikli na medalje. Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama naši veslači Damir Martin – u disciplini samac, te braća Sinković u disciplini dvojca bez kormilara, impresivno su potukli konkurenciju u kvalifikacijama i izborili polufinale Igara. 

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

- To su te uvodne trke gdje se 'otvaraju karte'. Naravno da Damir i braća Sinković pucaju na puno veći rezultat. U ovim inicijalnim trkama se može vidjeti kakve su ostale ekipe, uvijek gledamo prvih 1000 metara, što je pola utrke, kako druge ekipe odrade – onda se može dobiti neka slika o konkurenciji, rekao je Marko Banović, veslački trener i bivši olimpijac za HTV-ovu emisiju (N)ippon.

Iako su na početku dobro "potegnuli", Danci su na kraju zaostali 4.5 sekunde za braćom Sinković. Banović kaže kako su Martin i Valent ekipa koja mora voditi utrku te svoju taktiku grade na tome da uzmu vodstvo. No, kao trener nije bio zadovoljan s nekim stvarima.

- Imali su najbolja vremena u svim prolazima, ali bi idealan dojam bio da su ranije osvojili prednost nad Dancima, kaže i dodaje da su braća Sinković veliki perfekcionisti.

- To su sportaši u kojima postoji nešto što ni trener ne zna, što čak ni oni ne znaju, nešto što će izvući iz sebe kad će biti najvažnije, dodaje.

Na ovogodišnjim Igrama braća Sinković love treće olimpijsko odličje zaredom, što nosi i određeni pritisak.

- Oni su gladni uspjeha i medalja, naravno da pritisak postoji kad si na vrhu – dok su se penjali prema vrhu bio je puno manji. Oni sami sebi daju izazove, vrlo su rijetki sportaši na tim igrama koji su veći od svog sporta, a oni su takvi, kaže Banović i dodaje kako su izjavili da "više mrze izgubiti, nego što vole pobijediti".

- Očekivali smo to od Danaca, bili su u strašnoj formi, naročito prvih tisuću metara, tako da nas nije ti iznenadilo. Vidjeli smo naspram Kanađana da dobro idemo, da je to velika brzina jer su oni dosta zaostali, a dobra su posada. Radili smo svoj ritam i zadovoljni smo, rekao je Valent, a Martin se nadovezao: "Valent ih je predvidio, ja nisam mislio da će baš toliko brzi biti na prvih tisuću metara. Dobra nam je to došlo, kao jedna pouka da se ne treba živcirati ako nas netko malo povede, dobro je to za trenirati glavu. U svakom slučaju zadovoljni smo za prvu utrku, ali mislim da u polufinalu možemo i moramo bolje, rekao je.

U polufinalu ih očekuju ozbiljniji konkurenti, od kojih je Banović istaknuo rumunjski i australski dvojac.

- Mislim da će ta tri dvojca podijeliti medalje. Polufinale će biti jedna trka koja će biti više taktička nego teška, to je samo jedna stepenica prema onome što ih čeka, kaže.

Damir Martin se 2019. godine - usprkos ozljedi- izborio za nastup na OI, a odgoda Igara pomogla mu je da se dobro oporavi.

- Damir je odličan cijele sezone, mislim da je neke stvari promijenio u treningu i vidi se pomak, kaže Banović i dodaje kako mu neki predviđaju i moguću medalju. No, istaknuo je kako je žalosno da već druge Olimpijske igre Hrvatska ima samo tri predstavnika u veslanju, te se nada da će se u budućnosti to promijeniti.

Njegov nastup na OI

Banović je i sam dvostruki hrvatski veslački olimpijac – nastupio je na OI u Barceloni 1992. godine i u Atlanti 1996, gdje je u disciplini dvojca s Ninoslavom Saragom dominirao u četvrtfinalu i osvojio šesto mjesto.

- Ja sam s tih OI otišao razočaran jer smo Nino i ja očekivali puno više. Jedan engleski trener mi je rekao da sam sad razočaran, ali da ću naučiti kroz život da budem ponosan na taj rezultat – i stvarno je rekao živu istinu. Na OI dođe 12 tisuća sportaša, svaki sa svojim putem i snom, neki se razočaraju, neki odu sretni – ali, na kraju smo svi bili dio jedne velike stvari. Kad dođeš do svojih fizičkih limita, moraš biti zadovoljan s tim, koliko god se možda taj plasman koji smo osvojili ne čini dobar – barem se tad iz moje perspektive nije činio, kaže.

Na OI u Barceloni osvojio je sedmo mjesto u disciplini četverac, za koje kaže da je veliki uspjeh s obzirom na tadašnje stanje u Hrvatskoj.

- Otišli smo, kao cijela reprezentacija, 'zbrda-zdola', neorganizirano, nije bilo ni pravih priprema, tako da sam nastup je uspjeh i naše sedmo mjesto smatram puno boljim rezultatom nego ono u Atlanti, zaključuje Banović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!