"Za nas je 5. veljače povijesni dan"

05.02.2022.

22:42

Autor: K.L./HRT/Pekinški dnevnik 2

Tomislav Blagaić

Tomislav Blagaić

Foto: HTV / HRT

Hrvatska predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama Valentina Aščić ispisala je danas povijest tog sporta u Hrvatskoj jer je postala prva koja je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama.

Nastupila je u subotnjim kvalifikacijama discipline 500 metara i zauzela 23. mjesto s rezultatom 44.681 sekundi.

Tomislav Blagaić, dopredsjednik KBK "Meteor", gostovao je u "Pekinškom dnevniku 2" te govorio i o njezinom uspjehu.

- Prije četiri godine smo si dali zadatak da se probamo plasirati na Olimpijske igre. Petero reprezentativaca se trudilo i mi oko njih, i sada je za nas 5. veljače povijesni dan kada smo dobili prvu olimpijku, rekao je Blagaić te dodao:

- Svi smo zajedno pratili iz kluba, slali si poruke, bili smo uzbuđeni i ponosni, bilo je baš uzbudljivo, kao i njoj. Nakon toliko godina napornog treniranja dođe se i do nastupa na Olimpijskim igrama.

I sam plasman na Olimpijske igre veliki je uspjeh, biti među 32 najbolje na svijetu.

- Kvalifikacije su takve da se preko svjetskih kupova ide na Olimpijske igre, njih je bilo četiri. Od ta četiri uzimaju se tri najbolja rezultata, ali za cijele reprezentacije. Hrvatska je po rezultatima dobila pravo na jedno mjesto, a pošto je Valentina napravila najbolje rezultate od naših, ona je bila ta koja je dobila priliku natjecati se u Pekingu, rekao je Blagaić.

Uvjeti, kao i u svim "malim" sportovima nisu laki.

- Ona trenira u Belgiji s nizozemskim trenerom i belgijskom reprezentacijom. Mogu dva puta trenirati na ledu, imaju bolje uvjete, imaju i tamo konkurenciju i mogu se bolje usavršiti, objasnio je Blagaić.

Govorio je o teškim uvjetima i nedostatku financija za ovaj sport u Hrvatskoj.

- Nema toga sporta koji ne može pričati o ovoj temi. Naravno, i kod nas je bilo tako. Sve okolnosti oko korone su još poskupile svaki odlazak na natjecanja. Tako da su svi podmetnuli leđa, i Savez, i Zagrebački savez, roditelji, mi iz kluba smo pokrenuli kampanju skupljanja novca, ali ništa ne bi bilo bez reprezentativca koji su toliko uporni.

Istaknuo je kako ima i mladih u njihovim klubu koji "bruse" svoj talent na natjecanjima u regiji u Europi.

Nakon subotnjeg povijesnog debija, Valentinu Aščić 16. veljače očekuje nastup u njezinoj jačoj disciplini - na 1500 metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!