11:15 / 06.02.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/KB Meteor

Aščić: Vrtim film kako sam uopće tu dospjela

Valentina Aščić i trener Ingmar van Riel

Valentina Aščić i trener Ingmar van Riel

Foto: KB Meteor / Press

Nastupom u disciplini 500 m Valentina Aščić ispunila je svoje sportske snove i ispisala povijest hrvatskog sporta kao prva hrvatska brzoklizačica koja je nastupila na zimskim olimpijskim igrama.

Nakon povijesnog nastupa Valentina Aščić opisala je dojmove sa same utrke.

- Dolazim u 'heat box' pred utrku, osjećaj je prečudan. Cure koje sjede i spremaju se su svjetska elita, neke već po treći put na olimpijskim. Vrtim film kako sam uopće dospjela tu, razmišljam o samim kvalifikacijama. Shvaćam da je moja šansa u startu, napraviti što bolji start, zauzeti bar treću poziciju nakon prvog kruga i probati izboriti prolazak vremenom. Izlazim na led s nekim nadrealnim osjećajem osvrćući se oko sebe, znam da je važno opustiti se i zanemariti gdje se nalazim, opisuje Valentina te nastavlja:


- Na liniju starta uspijevam doći u totalnom fokusu na samu reakciju na start. Dajem sve od sebe na prvoj ravnini i nakon zavoja završavam treća nakon čega je Fancuskinja i pala. Ostala sam s malim razmakom koji je bio neuhvatljiv. Pokušavala sam ubrzati, no osjećaj na ledu je bio prečudan i kao da sam usporavala. Istina, imala sam samo zagrijavanje na njemu, niti jedan odrađeni trening... Na kraju utrke bilo me strah i vidjeti vrijeme, no ispostavilo se da i nije toliko loše. Sa klizališta odlazim s osmijehom na licu, znajući da je 23. mjesto nešto veliko, rekla je Valentina Aščić.

Zbog pozitivnih PCR testova morala je nekoliko puta odgađati polazak za Peking, čak je i nastup u ovoj disciplini bio doveden u pitanje. Nije bilo vremena za pripreme i treninge, a prvi izlazak na led u Pekingu bio je na dan utrke.

Osvojenim trećim mjestom u svojoj skupini i 23. u ukupnom poretku, Valentina je veoma zadovoljna. Dijelom i zbog ponovljenog starta utrke, postignuto vrijeme nije bilo dovoljno za prolazak u četvrtfinale, ali postignuti plasman u ukupnom poretku je i dalje izvrstan uspjeh za našu predstavnicu koju u Pekingu još čeka nastup na 1.500 metara 16. veljače. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!