Šegota: Bila je prisutna psihoza kod svih sportaša i svih delegacija

20.02.2022.

23:34

Autor: Pekinški dnevnik 2/HRT/I.Ž.K.

Damir Šegota

Damir Šegota

Foto: Pekinški dnevnik 2 / HRT

Zimske olimpijske igre u Pekingu danas su svečano zatvorene. Gost posljednje emisije Pekinški dnevnik 2 bio je šef Misije HOO-a za Igre u Pekingu Damir Šegota

Već dan prije otvaranja Damir Šegota je završio u karanteni.

- Došao sam u Kinu kao negativan, završio kao pozitivan, bio 13 dana u izolaciji i onda otišao u selo. Kako je bilo u izolaciji? Imaš sobu, ritam uzimanja uzoraka, doručak, ručak, večera, nikakav kontakt s vanjskim svijetom...

O Igrama općenito

- Bio sam u svakodnevnom kontaktu s mojom zamjenicom Petrom Nosso, koja je sjajno odradila posao, sve smo koordinirali kao da sam bio tamo. Sve je prošlo u redu što se tiče hrvatske delegacije, ali je bilo dosta organizacijskih problema, pogotovo zbog Covida i cijele te situacije, bila je prisutna psihoza kod svih sportaša i svih delegacija.

Dosta je bilo problema uoči samog početka natjecanja.

- Jedna od tužnih stvari je bila Lea Jugovac, djevojka je došla na otvaranje Igara i nju su doslovce izvukli iz defilea, jer je test koji je ujutro napravila došao kao pozitivan. Izvukli su je iz defilea, otišla je u neku sobu gdje su radili novi test koji je došao tek nakon otvaranja Igara. Nisu znali što je, ona je otišla u selo, u šest ujutro je dobila rezultat da je negativna, da može nastupiti. A natjecanje je bilo u 10 ujutro... FIS je odobrio da ona ipak može odustati od natjecanja, dobila je ispriku organizatora, mi smo uputili protestno pismo, sve napravili kako treba, ali kako se ono kaže 'došao si u Rim, a nisi vidio papu', a sportaši nemaju baš prilike pet puta ići na olimpijadu. 

video thumb

Koliko su se ove Igre razlikovale od onih u Pjnogčangu i Sočiju? 

- Razlikovale su se zbog Covida i te psihoze koja je sigurno utjecala i na rezultate i na cijeli osjećaj na Igrama. Možda bih povukao paralelu s Tokijom. Tokio je isto bio u situaciji kao sada Peking, ali mislim da je sportašima ipak bilo lakše. Nisu bile takve mjere kao ovdje, neću suditi o tome je li trebalo Igre odgoditi, Japanci su odgodili na godinu dana. Da se odgodilo na godinu dana, mislim da bi bilo drugačije nego što je to bilo sada. 

- Kod njih je apsolutno sve propisano, ali tako je kako je. Borilišta su bila sjajna, napravljena fenomenalno, naši dečki koji su radili na skijalištima su odlično odradili posao, smještaj i hrana bili su redu. 

Domaćin sljedećih Zimskih olimpijskih igara je Italija.

- Vjerujem da će Cortina biti novi izazov, ne znam hoće li raštrkanost na tih šest-sedam mjesta biti dobra, ali vjerujem da ćemo raditi pod drugačijim uvjetima i okolnostima nego sada.

Osvrt na nastupe hrvatskih sportaša

- Rezultati su bili onakvi kakve smo očekivali, naravno da smo od Filipa Zubčića očekivali nešto više. Samuel Kolega je u slalomu ostvario 15. mjesto, Valentina Aščić je napravila mali iskorak, svi drugi su napravili ono što se očekivalo, to je naša realnost, ne možemo očekivati više. 

Kreće li se već sada u novi četverogodišnji ciklus?

- Mi kao Hrvatski olimpijski odbor za tri mjeseca moramo pripremiti projekt Milano, pripremit ćemo ga, i financijski i operativno, i nadam se da možemo osigurati uvjete da se što više sportaša kvalificira. Što će biti rezultatski za četiri godine teško je sada govoriti. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!