Pavičić: Vjerujem da ima nade za hrvatsko klizanje

17.02.2022.

23:30

Autor: Pekinški dnevnik 2/HRT

Sandra Pavičić

Sandra Pavičić

Foto: Pekinški dnevnik 2 / HRT

Osvrt na natjecanja u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u emisiji Pekinški dnevnik 2 dala je Sandra Pavičić


- Kao što smo očekivali u muškoj konkurenciji bilo je jako zanimljivo. No, nismo mogli ni sanjati da će se sve dogoditi opet dogoditi vezano za ruske klizače, doping i nedopuštena sredstva. Čekali smo kako će se raspetljati. Nismo ni znali hoće li nastup Valijeve biti dopušten, otklizala je, ali ne kako je planirala. Osvojila je zlato u timskom eventu i onda je došlo do informacije da je pozitivna. Bio je to ogroman pritisak, ona jednostavno danas nije izdržala, smatra Pavičić.

- Kad izvrtimo film unazad nije ruskih klizačica bilo zadnjih pet-šest godina pa su se odjednom počele pojavljivati te mlade nade od 13, 14, 15 godina s četverostrukim skokovima. Vjerojatno je to trebalo malo istražiti.

- Jako mi je drago što se zlatom okrunila Ščerbakova koja je kompletna igračica. Skokovi, lijepo klizanje, izražajnost što nijedna druga ruska klizačica nije imala. Drago mi je što se Japanka ugurala na treće mjesto.

Ana Ščerbakova

Ana Ščerbakova

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Klizačice jako mlade dolaze na veliku scenu. U Svjetskoj klizačkoj federaciji po tom pitanju žele nešto mijenjati.

- Odlučili su stati tome na kraj i u sljedećim će sezonama povisiti dobnu granicu za seniore na 16, odnosno kasnije čak i na 17 godina.

Od 2006. nemamo predstavnika u klizanju na Zimskim olimpijskim igrama.

- Vjerujem da možemo, moramo prije svega poraditi na infrastrukturi. Naša Ledena dvorana Doma sportova već treću sezonu nije u funkciji. Svi klizački sportovi su zajedno na klizalištu na Velesajmu. Srećom imamo pomoćno klizalište Kuna koje je manjih dimenzija, ali nas spašava. Šalata ovisi o vremenu, nekoliko mjeseci godišnje. U Sisku Ledena dvorana Zibel je pod krovom i tu se održala Pirueta. Nije to samo umjetničko klizanje, tu je i brzo klizanje, sinkronizirano klizanje, puno selekcija, puno uzrasta. Jedno klizalište za ovako veliki grad nije dovoljno. Bilo bi prekrasno da imamo još jednu dvoranu. Vjerujem da ima nade, evo sad je naša brzoklizačica na kratkim stazama Valentina Aščić bila na Igrama, prvi put u povijesti. Kakvi bi tek bili rezultati da imamo više leda, zaključuje Pavičić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!